Historien om Erikshjälpen – en hjälpande succé

Erikshjälpen handlar om att hjälpa, att ge barn som lever i utsatthet en bättre framtid både nu och i framtiden. Det har det alltid gjort. Från den första gåvan från ett pojkrum i Småland på 1940-talet, till dagens omfattande arbete för barns rättigheter i arton länder.

erik 2.jpg

Det startade med en ung pojkes önskan att ge barn på sjukhus runtom i Sverige lite glädje i en tung vardag. Det hela växte så småningom till en stiftelse med insamlingar och hjälpinsatser både i Sverige som internationellt. I början av 1990-talet startades second hand-butiker för att få in ännu mer pengar, för att kunna hjälpa ännu mer. Och numera finns secondhand.se. Öppet dygnet runt med unika, handplockade godbitar. Oavsett om man handlar i butik, online eller skänker pengar till en insamling kan man vara säker på att allt överskott går till behövande barn runt om i världen.  

Har du några minuter till? Vi berättar gärna mer, för det är en bra historia!

Historien börjar som sagt i ett pojkrum i Småland i mitten av 1940-talet. Skomakarsonen Erik Nilsson är tonåring och har det tufft. Han har blödarsjuka och ligger ofta på sjukhus. Men trots sin egen sjukdom lägger han märke till hur många andra barn som också ligger sjuka och ensamma, utan sina familjer. Han börjar skicka små brev och presenter till dem för att muntra upp, adresserna får han genom att lyssna på radioprogrammet Barnens Brevlåda  

Ordet sprider sig

Så småningom sprider sig ordet om Eriks engagemang. Han blir kändis efter en intervju i Sven Jerrings radioprogram (som var ”the big thing” på den här tiden) och ger ut en egen tidning om sin kärleksverksamhet, som han kallar den. Folk i hela landet börjar skicka gåvor för att bidra och rörelsen växer snabbt.

1966 dör Erik i sin blödarsjuka, 37 år gammal. Men arbetet drivs vidare och ett år senare grundas stiftelsen Erikshjälpen, som jobbar för att ge barn över hela världen en ljusare, tryggare framtid.

Second Hand – en viktig länk

Erikshjälpen Second Hand är en viktig del i kedjan. Här kommer en stor del av pengarna in, som används i olika biståndsprojekt både i Sverige och ute i världen. Idén till den första butiken kom faktiskt från IKEAs fyndhörna. Om IKEA kunde sälja möbler med lite skav och repor kunde kanske Erikshjälpen göra detsamma, tänkte man. Titt som tätt testamenterades hela dödsbon till stiftelsen, så det fanns redan ett lager med möbler, konst, köksredskap och mycket annat.

Året var 1990 och konceptet blev genast en succé. Sedan de allra första butikerna öppnades i Vetlanda och Mölndal har en handfull nya slagit upp portarna varje år. Du kan besöka våra fysiska butiker från Tomelilla i söder till Sollefteå i norr. Och så finns ju så klart secondhand.se – var du än är, när du än känner för att handla nya favoriter för en god peng.