Historien om Erikshjälpen

Från den första gåvan från ett pojkrum i Småland på 1940-talet, till dagens omfattande arbete för barns rättigheter världen över.

Stiftelsen Erikshjälpen grundades 1967 men historien om Erikshjälpen börjar mycket tidigare än så. Det här är berättelsen om en barnrättsorganisation grundad av ett barn – för att hjälpa andra barn. Det här är berättelsen om Erik Nilsson från Ruda i Småland.

erik 2.jpg

Det startade med en ung pojkes önskan att ge barn på sjukhus runtom i Sverige lite glädje i en tung vardag. Det hela växte så småningom till en stiftelse med insamlingar och hjälpinsatser både i Sverige som internationellt. I början av 1990-talet startades second hand-butiker för att få in ännu mer pengar, för att kunna hjälpa ännu fler. Och numera finns secondhand.se. Öppet dygnet runt med unika, handplockade godbitar.

Oavsett om man handlar i butik, online eller skänker pengar till en insamling kan man vara säker på att allt överskott går till barn runt om i världen. 

Har du några minuter till? Vi berättar gärna mer, för det är en bra historia!

Historien börjar som sagt i ett pojkrum i Småland i mitten av 1940-talet. Skomakarsonen Erik Nilsson är tonåring och har det tufft. Han har blödarsjuka och ligger ofta på sjukhus. Men trots sin egen sjukdom lägger han märke till hur många andra barn som också ligger sjuka och ensamma, utan sina familjer. Han börjar då skicka små brev och presenter till dem för att muntra upp. Adresserna får han genom att lyssna på radioprogrammet Barnens Brevlåda med Sven Jerring.

Några år senare, 1951, tog verksamheten ytterligare fart då Erik intervjuades i radio av just Sven Jerring (som var ”the big thing” på den här tiden). Gåvor började strömma in när människor från hela landet hörde talas om Eriks arbete.

Erik, eller Farbror Erik som han kom att kallas, dog 1966 och blev bara 37 år gammal. Men arbetet han startade lever vidare och i dag får tusentals barn och familjer som lever i utsatthet runt om i världen möjlighet till utbildning och försörjning och kan själva vara med och forma sin framtid. Detta tack vare Eriks mod att göra verklighet av sina drömmar.

Under 2010-talet började Erikshjälpen profilera sig som en barnrättsorganisation, både i Sverige och internationellt.

Erikshjälpen Second Hand

År 1990 startades de första second hand-butikerna och konceptet blev genast en succé. Sedan de allra första butikerna öppnades i Vetlanda och Mölndal har en handfull nya slagit upp portarna varje år. Du kan besöka våra fysiska butiker från Tomelilla i söder till Sollefteå i norr. Och så finns ju så klart secondhand.se – var du än är, när du än känner för att handla nya favoriter. För barnen. Och världen de drömmer om.