2018-05-23

Stefan Holm vill sätta nytt rekord - hoppar över höjdhoppsställning byggd i lego

En av Sveriges mest framgångsrika friidrottare i modern tid, Stefan Holm, tar åter på sig höjdhoppsskorna för att slå nytt världsrekord. Under Klossfestivalen i juli kommer han att hoppa över en höjdhoppsställning som är skapad av lego. Legot som ribban är byggt av kommer att ha skänkts till ändamålet och när festivalen är slut kommer det skänkas vidare till Erikshjälpens e-handel secondhand.se. Bakom initiativet står appen BriXtar, en samlingsplats för legoentusiaster i alla åldrar, och Erikshjälpen Second Hand.

— För mig är höjdhopp och lego det bästa av två världar och det känns kul att kunna förena mina intressen och dessutom kunna bidra till något väldigt positivt, säger Stefan Holm.

Höjdhoppsställningen kommer byggas upp av några av Sveriges främsta legobyggare, i samarbete med Klossbutiken. Under Klossfestivalen kommer besökarna få möjligheten att hoppa över legoställningen, under tiden det byggs upp och blir högre och högre. Barnen kommer även kunna hjälpa till att bygga. När det är färdigt, på festivalens sista dag, kommer Stefan Holm göra sitt rekordhopp.

— För oss betyder alla saker som kommer in till vår e-handel otroligt mycket. Vi vet att detta kommer göra stor skillnad och tycker att det känns fantastiskt roligt att Stefan väljer att göra detta tillsammans med oss. Lego är faktiskt det mest sökta ordet på secondhand.se, säger Anton Olsson, projektledare för Erikshjälpens sida secondhand.se.

För Stefan Holm, som är en stor legoentusiast och investerare i BriXtar, blir det en utmaning. Ju mer lego som samlats in - desto högre måste han hoppa, eftersom höjden på ribban beror på hur mycket lego som finns att bygga med.

— Det finns en massa fantastiskt lego undanstoppat i förråd och på vindar - lego som inte kommer till användning. I och med detta hoppas vi kunna ge legobitarna nytt liv och samtidigt göra en god gärning genom att skänka vidare alla bitar till Erikshjälpens viktiga arbete. Dessutom vinner miljön på det, säger Jonathan Jehander på BriXtar.

Klossfestivalen pågår 5-8 juli i Örebro och rekordhoppet äger rum den 8 juli.

Redan nu kan privatpersoner och organisationer skänka lego till ändamålet. Det gör man på rekordhoppet.se

Erikshjälpen Second Hand och secondhand.se säljer skänkta varor som genererar medel till sociala och humanitära insatser via Erikshjälpen eller samarbetspartners. Erikshjälpen Second Hand vill även erbjuda människor gemenskap, arbetsträning och praktik för att hitta vägar till personlig utveckling. Med barns drömmar som drivkraft vill Erikshjälpen vara med och förändra världen. Genom insatser för utbildning, hälsa samt trygghet och skydd ges barn och unga runt om i världen hjälp och möjlighet att våga drömma om framtiden. Erikshjälpen vill att alla barn ska bli sedda och tagna på allvar.


BriXtar är ett inspirerande och interaktivt forum för legoentusiaster i alla åldrar. Appen uppmuntrar till kvalitetstid mellan barn och föräldrar och är också en samlingsplats för vuxna legoälskare. BriXtar gör det möjligt att få ut det mesta av sina bitar och bidrar därmed till en klimatsmart legoupplevelse. Användarna kan återanvända sitt lego genom att hitta ny inspiration, bli kreativ och skapa nya byggen med det lego som man redan äger. BriXtars vision är att alla, både vuxna och barn, mår bra av att skapa med lego.