2018-08-12

Holm satte världsrekord – i hopp över lego som skänks till Erikshjälpen

Olympiska medaljören och en av Sveriges mest framgångsrika idrottare i modern tid, Stefan Holm, har satt ett nytt världsrekord. Trots att han har lagt höjdhoppskarriären bakom sig har han nu lyckats med ett rekordhopp, 180 centimeter över en höjdhoppställning byggd helt i lego. Legot skänks till Erikshjälpen Second Hand och kommer säljas på secondhand.se

— Det känns superkul att ha gjort detta. Att ha kul när man hoppar och samtidigt kunna göra skillnad genom att bidra till välgörande ändamål är ju drömmen för en lego-fantast som mig, Stefan Holm.

Under söndagen den 8 juli, på klossfestivalen i Örebro, fick besökare beskåda ett nytt höjdhoppsrekord av Stefan Holm. Höjdhoppsställningen var inte lik de ställningar Stefan vanligtvis hoppat över under sin karriär, denna var istället helt gjord i lego. Höjdhoppsställningen var byggd av en av Sveriges främsta legobyggare, David Gustafsson, och projektet har pågått under flera månader.

— Jag har byggt många utmanande saker, men det är sällan man får chansen att vara en del av ett världsrekord som detta. Det har varit en fight mot naturlagarna – en ribba av små plastbitar som lego sviktar ju otroligt mycket, säger David Gustafsson, som har byggt legoställningen.

Legot som ribban var byggd av har skänkts av privatpersoner och nu kommer det att skänkas vidare till Erikshjälpen Second Hands e-handel secondhand.se. Bakom initiativet står appen BriXtar, en samlingsplats för legoentusiaster i alla åldrar, och Erikshjälpen Second Hand.

— BriXtar handlar om att vara kreativ med sitt lego och hitta ny inspiration för alla bitar man har hemma. Rekordhoppet visar verkligen att allt går att skapa med lego, till och med en fullt fungerande legoställning, säger Jonathan Jehander, en av grundarna till BriXtar.