Decadent retro

 

Hemma hos Frida ser man tydligt att favoritepoken är 80-talet. Det mesta är second hand och det är är ett medvetet val. Jag brukar kalla stilen för decadent retro.

 

Bauhaus är en stor inspiration och den svarta fåtöljen med stålrör är favoriten. Fåtöljen köpte jag på Erikshjälpen Second Hand i Borås. Den är inte så bekväm men snygg att titta på, det viktigaste för mig när jag inreder är att det är snyggt. Jag gillar fina saker.

 

Jag bestämde mig för ungefär 5 år sedan att jag bara skulle handla second hand. Det går bra om man låter inredandet få ta lite tid. Jag och min familj bor i ett nybyggt hus och att inreda med second hand ger hemmet en mer personlig stil. Det kan ha smugit in något nyköp men det mesta i hemmet är second hand eller så har det funnits länge. Mycket är också saker som jag fått från min mamma när hon flyttat till mindre och ärvt från mormor och mostrar. Det blir en brokig hemtrevlig mix när man blandar nytt med second hand och arvegods.

 

Vi har valt att klä väggarna med tavlor för en ombonad känsla istället för att måla. Tavlor är kul att leta second hand men hittar man inte nåt kul motiv är mitt tips att hitta posters i museibutiker och rama in i en begagnad ram. 

 

Det blir en brokig och hemtrevlig mix när man blandar nytt med second hand.
Frida Svahn

 

En stor inspiration är inredaren Marie Olsson Nylander. Det är från henne jag har fått min förkärlek för ryamattor. Ju lurvigare desto bättre. Ryamattan i sovrummet handlade jag på Erikshjälpen Second Hands e-handel innan den stängde.  

Remake är en stor trend och second hand-butikerna är fulla av plagg som bara väntar på att få nytt liv. Varför inte förvandla den där spetsgardinen till en romantisk kjol eller göra en brosch av små virkade dukar? Spets och volanger är en trend som vi sett mycket av under året och som är här för att stanna.

 

Stilsäkert, färgglatt och personligt

 

Hemma hos Stina går det inte att ta miste om glädjen, lusten och passionen för inredning och konst. Men inte vilken typ inredning som helst. Den ska helst vara second hand.  
– Allt som är fint följer med hem. Ibland har jag ångest för att vårt hem inte är vitt och minimalistiskt, men jag har en väldigt klar uppfattning om vad jag tycker om. Vårt hem är mångfasetterat och speglar väldigt mycket oss, berättar Stina entusiastiskt. 

Finlandsfärjan. Det är så de själva lite skämtsamt kallar huset de bor i. Med sitt vita slammade tegel och blå detaljer. Beläget i Södertälje, som ett av de udda husen på gatan där de annars väldigt lika ”Astravillorna” ligger. (Astravillorna byggdes till anställda på företaget Astra på 1960-talet) Här har familjen bott sedan november 2021 och för en second hand-fantast som Stina är det en dröm att äntligen få bo i ett hus – där allt får plats. Huset är från 1960-talet och familjen har varit noga med att inte förändra i grunden i onödan. Planlösningen passar dem perfekt. Stora sociala ytor i ena delen av huset och sovrum i den andra delen. Samt en stor källare där familjen har sitt andra vardagsrum.  

Det mesta i huset är inköpt på second hand eller på auktion, ärvt eller fått. Vart än ögat når hittar man guldkorn som trots sina olika uttryck tillsammans skapar harmoni, glädje och hemtrevnad. Stinas stora intresse för konst lyser igenom i huset alla rum.     

Hemmet är en dynamisk plats och det förhållningssättet behöver man ha till second hand också. Allt finns att hitta second hand. Men att leta efter något och hitta det man vill ha eller behöver kan ta tid, säger Stina och nämner det stora printet ”Kvinna i grönska” av Denise Grünstein från Ikeas första Art Collection som hänger i husets atrium.  
Jag älskar den och hade den på bevakning i fem år innan jag fann den. Och när jag väl hittade den fick jag övertala ägaren att sälja till just mig, berättar hon.  

Det ska alltid finnas något härligt här att upptäcka och vila ögonen på. Ett hem blir också roligare när man blandar.
Stina Ljungkvist

Ett genomgående drag i huset är färg och mönster. I köket finns det kornblåa originalkaklet från Upsala Ekeby. I atriumet finns förutom den stora tavlan, tidlösa möbler och färgstarka textilier. I vardagsrummet – mönstrade textiler från Svenskt Tenn, det gröna tittskåpet som Stina kallar det, det stora matbordet med gröna stolarna som samlar många, den röda soffan och de gula fåtöljerna.   

Det gröna skåpet, eller tittskåpet som jag kallar det tog oss tio år skaffa. Jag har fyllt det med härliga saker att titta på, säger hon och öppnar en av glasdörrarna. På en hylla ryms en figurin av Lisa Larsson, en gul ljusstake från 1980-talet fyndad second hand, barnens pyssel, och en katt märkt Upsala Ekeby som Stina fått av äldre släktingar och böcker.  

Det ska alltid finnas något härligt här att upptäcka och vila ögonen på. Ett hem blir också roligare när man blandar, säger hon. 

Stina inspireras just nu allra mest av Ikeas 1990-talskollektioner, olika textilier och konst. Enligt henne är det just tavlor, men också textilier, växter och belysning som gör ett hus till ett hem. Det finns ingen motsättning mellan funktion och estetik, båda behövs. Men vad som enligt Stinas tycke är fint, har växlat genom åren.
– Jag är inte så sentimental utan ser mig själv som en cirkulent.  Allt finns ju att få tag på. Perfekt är inget att sträva efter. Hemmet är till för att levas i och saker är till för att användas, säger Stina och funderar vidare.  

Man kan inspireras av andra men ändå vara trogen sin egen stil. Om man satsar på inredning som man gillar blir det oftast hemtrevligt och snyggt! 

Text: Frida Vingren
Foto: Ida Karlsson

1924 grundades Svenskt Tenn av Estrid Ericson och här kan du läsa mer om varumärket och hur du kan låta det inspirera dig.

Det anrika varumärket Svenskt Tenn som grundades av Estrid Ericson 1924 fyller 100 år i år. Under dessa åren har kända formgivare skapat klassisk design som håller än.

Det började med att Estrid Ericson ville erbjuda moderiktig tennkonst till ett rimligt pris och med sig hade hon tennkonstnären Nils Fougstedt som konstnärlig medarbetare och chefsdesigner.

10 år senare inleder hon ett samarbete med den kända arkitekten och formgivaren Josef Frank som under åren skapat fantasifulla mönster och möbler som satt stor prägel på varumärket. Mönstret Tulipa på brickan ovan är ett sådant exempel.

Även Signe Person Melin har bland annat formgett tekannan Myrten.

Tulipa, Vänskapsljusstaken, Kotten och  vasen Ekollon är bara några av alla designklassiker från Svenskt Tenn. Hashtagen svenskttennonabudget har varit stor på instagram och nedan hittar du inspiration på hur du med färgat glas och mönstrade tyger kan få till en känsla av Svenskt Tenn.