I detta avsnitt av min stil har vi hälsat på hos Thyra Kylesten och kollat in hennes garderob. Thyra jobbar just nu som vikarierande arbetsledare i butiken i Norrköping. Hon är utbildad ämneslärare men drömmen är att bli stylist.
Hon beskriver sin stil som minimalistisk med en edge. Färgmässigt ganska enkel med färger som vitt, beige, brunt och grått men försöker få in lite färg och då är det framförallt ljusrosa och ljusgult. Favoritfärgen just nu är smörgult. Klassiska plagg som trenchcoaten finns i hennes garderob.
-Det är dom plaggen som jag använder mest. Till exempel en vit skjorta från Stenströms med broderier som funkar till allt. Hon har också en sidenblus som hon älskar för att den är så vacker så det beror lite på hur man ser det men det är någon av dom.
Båda är second hand och sidenblusen har hon köpt på Erikshjälpen Second Hand i Skärblacka. Där hittade hon även scarfen från Mullberry som ni ser på bilderna ovan.
Köksstolar från Kai Kristiansen som hon köpt på ett auktionshus. Hon har köpt jättemycket bra grejer på second hand men det är dom allra bästa. Nästan allt Thyra köper, både möbler och kläder, är second hand. Hon kollar alltid second hand i första hand.
Även soffan i vardagsrummet, som hon letat efter, hittade hon på second hand efter att hon sett den ny. Bästa plagget hon köpt second hand är ett linne från Chanel eller den svarta skinnjackan som hon använder väldigt mycket.
Just nu är hon ute efter ett par bruna stövlar som ska kännas rätt. Dom ska inte ha för hög klack med spetsig tå och det är viktigt att det är rätt brun färg, ganska ljus, lite konjaksfärgad. Beige funkar också. Aftonväskan finns också på Thyras lista, den ska kännas lite tuff och ha ett litet handtag.
Thyra har en digital garderob i appen Indyx där nästan alla hennes kläder, skor och accessoarer finns nu. Appen gör att hon kan aktivera hela sin garderob vilket gör att hon använder allt hon har. Eftersom hon ser tydligt vad hon använder och inte använder blir det tydligt vad som ska ut och vad som ska stanna.
Appen har hjälpt till med att beskriva hennes stil och sätta ord på den. Basen i garderoben är sofistikerad, stödet är edgy och tuff och den enkla färgskalan är det minimalistiska som kompletterar.
Thyras bästa tips för att få en överblick av vad man har är att digitalisera sin garderob. -Våga testa och var inte rädd för att använda allt i din garderob. Våga haka på en trend och våga testa nya kombinationer för att hitta din stil. Hitta plaggen som du känner dig snygg i, säger hon.
Thyra inspireras mycket av Matilda Djerfs stil och Hollie Mercedes som hon följer på Instagram. Hollie gillar hon mycket för att hon delar garderob med sin pojkvän och har en kapselgarderob. Hennes stil är baggy och hon återanvänder outfits och plagg. Hon följer också Sylvie Mus som också hon har en klassisk och minimalistisk stil som hon inspireras av.
Hon kollar mycket på pinterest och sparar fina looks som hon inspireras av. Där är det mycket vita skjortor, neutrala färger, enfärgat, elegant, tyll, mesh och puff. Även manliga raka siluetter, uppklätt och nedklätt, poppiga accessoarer, it-plagg och praktiska outfits.
Thyra inspireras av trender men följer dom inte slaviskt, hon testar trender som hon gillar. Hon har till exempel köpt ett mockaskärp och en scarf. Capribyxa har hon också.
I sommarstugan maxar Sofia inredningen och tar ut svängarna med en härlig mix av färg och mönster. Välkommen till sommaroasen i Bohuslän.
Sofia bor i Göteborg men har sommarstuga på Orust där hon spenderar så mycket tid som möjligt på sommarhalvåret. I sommarstugan känner Sofia ett lugn och en trygghet. Här har tiden nästan stått stilla och det är lätt att för en stund glömma bort allt elände i världen.
Här kan hon sitta på trappan i lugn och ro med en kopp kaffe och lyssna på fågelkvitter och suset i trädkronorna. Huset som byggdes på 1940-talet har funnits i familjen sedan 70-talet men på senaste tid är det bara hennes.
Sofias passion för färg och form syns tydligt i sommarstugan. Det är färgglada tapeter med olika blommiga mönster i nästan alla rum. Hon älskar att vara i naturen och uppskattar en lätt löprunda.
Vad är ditt drömfynd? -Alvar Aalto stolar, kommer hon på till slut. Hon ville säga en rosa Ettore Sottsass penisvas men ångrade sig. Det ska i alla fall vara något riktigt vackert. Det behöver inte vara något värdefullt men det ska kännas i magen.
Bästa second handköp? -Det gula handfatet i tvättrummet. Det hittade jag på återbruket i Alelyckan i Göteborg.
Vilken är din favoritmöbel i sommarstugan? Vitrinskåpet i köket som hon har målat om och satt hjul på är favoriten. Hon gillar också soffbordet i vardagsrummet som är ett skrivbord som hon ärvt efter sin morbror. Hon gjorde om det till ett soffbord genom att såga av benen så att det blev lägre. Hon bytte även beslagen.
Sofias inredningsstil i sommarstugan är väldigt annorlunda från inredning i hennes lägenhet i stan. Här är det lekfullt med mycket färg och olika mönster. -Jag maxar stilen här och det är lite mindre ängsligt, säger hon. Här låter jag fantasin flöda.
Mycket av inredningen är möbler från familjen. Innan Sofia tog över sommarstugan var det henne pappas och sedan han dog så är det här en plats där minnena av honom får ta mycket plats. Det hänger gamla fotografier från barndomen på väggarna och böcker och tavlor från honom får ta plats i inredningen.
Sofia följer trender lite ofrivilligt. Hon försöker att inte bry sig om trender men blir ändå inspirerad av trender eftersom det är så kul. Sofia får mycket inspiration från andras hem på Instagram. Hon följer många inredningskonton där som till exempel saffiies och Beata Heuman. Behöver du inspiration är ett tips att följa konton med innehåll som du gillar.
Skapa en hållbar och inspirerande sommardukning. Här får du tipsen för den perfekta bjudningen i sommar. Genom att välja second hand kan du skapa en somrig dukning som är både vacker och snäll mot miljön.
Vi är inne i en period av studentfester, avslutningar och midsommar är runt hörnet. Vad passar då inte bättre än massor med tips och inspiration för en inbjudande och hållbar dukning. Du får även receptet på sommarens godaste tillbehör till grillningen, chimichurrin.
Jobba med olika höjder för att ge liv åt dukningen och göra den mer personlig och inbjudande. Blanda stora låga fat med skålar på fot gärna i olika färger och mönster. Det skapar en mer lekfull atmosfär och det är dessutom väldigt trendigt att missmatcha just nu.
För att det inte ska bli för rörigt när man blandar olika färger och mönster kan det vara bra att välja att duka med till exempel glas eller tallrikar i samma färg.
För att göra dukningen både funktionell och hållbar kan du välja servetter i linne eller bomull. De är både slitstarka och ger en lyxig känsla till bordet. Har man inte servetter går det lika bra att använda kökshanddukar som servetter.
Glasburkar och marmeladburkar är perfekta som förvaring åt tillbehören till sommarens festligheter.
För att förhöja dukningen kan du använda frukt och grönt, som du även kan bjuda dina gäster på, att dekorera bordet med. Välj blommor som du kan plocka i din omgivning eller kanske till och med i din trädgård att sätta i dina loppisfyndade vaser.
För att maxa din dukning är det kul att använda bordsdekorationer i porslin som vi ser finns mycket av i second hand-butikerna just nu. På bilderna har vi placeringskort eller smörtaxar i form av snäckor och fiskar som gör att dukningen får ett härligt skärgårdstema.
Genom att tänka hållbart och välja second hand kan du skapa en somrig dukning som både är vacker och snäll mot miljön.
Chimichurri (4-6 pers)
1,5 dl olivolja
3 msk rödvinsvinäger
1 schalottenlök, finhackad
2-4 vitlöksklyftor, hackade
stort knippe bladpersilja, hackad
timjan efter smak, finhackad
salt
svartpeppar
Häll olivolja, vinäger salt och peppar i en skål. Lägg i lök och vitlök i samma bunke. Låt det stå och dra i några minuter för mildare och finare smak på lökarna. Tillsätt sedan persiljan och timjan och rör runt. Gör den gärna lite i förväg så den får stå och dra till sig alla goda smaker.
Ha en fin sommar!
Om du blev sugen på att handla så hittar du unika guldkorn från Erikshjälpen Second Hands butiker på Tradera.
TraderaHär hittar du information och öppettider till din närmaste Erikshjälpen Second Hand.
Klicka här!
Vi har träffat Anna som samlar på bulbvaser. Denna småländska, höghalsade vas med glödlampsliknande bulb nedtill. Hon har, i skrivande stund, 84 stycken.
I början på 1990-talet ärvde Anna en rökfärgad bulbvas från farmor och farfar. Sedan ärvde hennes man en turkos variant från sin mormor och morfar. Då hade hon två stycken och tyckte inte att det var snyggt med bara två så då köpte hon en tredje och sedan urartade det.
Regeln från början var att de inte fick kosta mer än 100 kr och de flesta har inte kostat mer än 100 kr. De fick inte heller vara högre än 39 cm för att de skulle få plats uppe på hyllan. Hennes samling består nu av 84 stycken i olika färger och storlekar. En annan regel är att de ska vara transparanta och runda. De är alltid second hand eftersom de inte tillverkas längre.
Anna använder dem inte som vas utan har de bara som prydnad. -De är värdelösa som vaser för de går inte att diska, säger hon och skrattar.
Har du någon favorit? -En liten orange bulbvas är min favorit men de röda tycker jag också är fina. De är tyvärr ofta lite dyrare.
Vad är ditt drömfynd? –Någon ovanlig färg som jag inte har än eller i alla fall inte så många av.
Annas passion förutom att samla på bulbvaser är inredning, renovering och dukning. Vi frågade henne om hon hade några inredningstips att dela med sig av.
Den småländska bulbvasen har blivit ett eftertraktat samlarobjekt och en tidlös inredningsdetalj med sin karaktäristiska runda form och klara färger. Det började med att formgivaren och konstnären Arthur Percy ritade den första vasen för Gullaskruf 1952, färgsatt i en diskret transparent kulör. Det blev stor succé och under 50 och 60-talet tillverkades vaserna i en mängd olika färger och storlekar.
Många av de mest ikoniska bulbvaserna tillverkades på klassiska glasbruk i Småland, som Gullaskruf, Elme och Lindshammar men nästan alla glasbruk i Småland hade sin egen variant på bulbvasen.
Bulbvasens runda, mjuka form var inte bara estetiskt tilltalande – den speglade också funktion och hantverksskicklighet. Formen var perfekt för att framhäva glasets egenskaper: klarheten, färgen och ljusets spel i materialet.
Dessa vaser tillverkades ofta i starka kulörer som koboltblått, smaragdgrönt, bärnsten, rubinrött och den populära rökfärgade varianten. De flesta bulbvaserna var munblåsta, blåsta på fri hand, vilket innebär att de varierar i storlek och färg och gör varje exemplar unik.
Gullaskrufs glasbruk, aktivt från 1927 till 1983, var känt för sina stilrena och formstarka produkter. Bruket var under en period Sveriges största inom pressglas och hushållsglas.
Under ledning av formgivare som Arthur Percy och Hugo Gehlin skapades några av de mest eftertraktade bulbvaserna på marknaden. Vaserna från Gullaskruf kännetecknas ofta av tydliga linjer, starka färger och en formmässig enkelhet som gjort dem älskade bland samlare.
Elme glasbruk hade sin storhetstid under mitten av 1900-talet och tillverkade bulbvaser i ett brett spektrum av färger. Här tillverkade mest bruksglas och bruket blev känt för sitt färgade pressglas. Elmes vaser har ofta ett lite kraftigare uttryck och kan kännas igen på sina fylliga former och djupa färgtoner.
Lindshammars glasbruk, grundat 1905, blev under 1950- och 60-talen ett centrum för modern svensk glasdesign. 1949 tog Erik Hovhammar över ledningen och rekryterade Gunnar Ander till glasbruket. Lindshammars bulbvaser kan sägas vara de mest medvetet estetisk utformade av alla glasrikets bulbvaser.
I dag har den småländska bulbvasen fått ett nytt liv. På auktionssajter, loppisar och second hand-butiker jagar samlare efter de perfekta exemplaren. Många håller sig till en färgskala eller form, medan andra bygger upp stora samlingar med vaser från alla tre glasbruken.
Deras dekorativa värde är högt – de fungerar både som färgklickar i modern inredning och som bärande delar i retroinspirerade hem.
Letar du efter en vacker vintagevas med historia? Den småländska bulbvasen är ett tidlöst val som för tankarna till svensk glaskonst när den är som bäst.
Gå till Tradera
Här hittar du information och öppettider till din närmaste Erikshjälpen Second Hand.
Klicka här!
Går det att leva hållbart och bara handla second hand? Vi har träffat Matilda Hemmingsson som driver remake varumärket HemCod. Hon gör väskor av tyger som hon hittar second hand.
Matilda studerar just nu Garment Tecnical Design 3D, mönsterkonstruktion, på Yrkeshögskolan i Borås. Hon bor i en lägenhet som hon har inrett helt med second hand för totalt 6000 kr. -Det blir mer personligt när man inreder second hand, säger hon.
Hållbarhet är viktigt för Matilda och hon handlar bara second hand till sig själv. Hon går i second hand-butiker minst en gång i veckan. Hennes bästa inredningsköp är en pall med komönster som hon hittade på Marketplace. Det bästa second hand-köpet är ett par skor från Läst som hon använder ofta. För Matilda är dom bästa fynden dom som man använder mest.
Matildas drömfynd är ett par riktigt fina skor i typ komönster. Även cowboyboots och Tabis skor finns på hennes önskelista även om listor inte är Matildas grej.
Hon letar inte utan låter det ta tid och köper bara sådant som hon gillar när hon ser något fint. -Man blir glad när det fina dyker upp för det dyker alltid upp någon gång förr eller senare, säger Matilda. Exklusiva skor eller en skinnjacka är också något hon alltid letar efter.
Brukar du följa trender? -Till och från men det är mer att man kan gilla typ prickigt. Jag har en basgarderob som jag piffar med accessoarer. Jag inspireras av trender men följer dom inte och måste inte handla. Jag fixar looken själv med det jag har.
I januari 2023 startade Matilda sitt företag HemCod, Hemmingsson Collection of Design. Loggan föreställer en fisk för att torsk på engelska heter cod. Alla väskor är tillverkade av tyger hon hittar second hand eller kläder som inte längre går att använda. Förutom väskor syr hon datorfodral och necessärer och hon utvecklar nya idéer hela tiden.
Hon syr väskor på beställning för att inte tillverka saker som hon inte säkert vet att någon kommer att använda. Undantag är när hon ställer ut på mässor eller när hon har försäljning via Cay Collective, ett onlinegalleri med olika kreatörer inom konst och design.
Matilda tar tillvara på allt spill och allting från foder till dragkedjor är second hand. Miljötänket är viktigt för Matilda och hennes ambition är att jobba vidare med sin grej utifrån den hållbara delen i företaget framåt.
Idén till företaget föddes när Matilda bodde på internat i Gamleby. Hon studerade hållbar textilsömnad på Folkhögskolan i Gamleby. Det fanns inte så mycket att göra så hon började laga och sy om saker. Det började med en väska till henne själv och så gjorde hon en till en kompis och sen har det bara rullat på. Till en början sydde hon väskan i en storlek och nu har hon tre olika storlekar på väskorna.
Intresset för att sy kommer från hennes mormor som sydde mycket och när mormodern dog i cancer började Matilda testa att sy själv. Hon har till exempel sytt sin egen studentklänning. Hon har många tyger kvar efter sin mormor och hon har sytt en jacka till sin pojkvän av möbeltyg som ursprungligen var tyg till stolsitsar.
Hon tycker att det är kul med second hand-tyger men syr även av gardiner. Under tiden som hon pluggade sömnad på Folkhögskolan i Gamleby skapade hon en klänning av slipsar som visades upp på Erikshjälpen Second Hand i Vimmerby.
Eftersom hon är uppväxt på en gård har det alltid varit naturligt att laga saker som gått sönder. Matilda tänker hållbart i allt, även med mat vilket innebär att hon äter upp all mat hon köper. Hon kastar ingenting och tar tillvara på allt. Planen är att någon gång flytta tillbaka till gården, fortsätta med hantverk och starta en hantverksskola.
Nedan hittar du länk till hemCod på Instagram och Cay Collective där du kan handla väskor från HemCod. Du hittar även en länk med information om din närmaste Erikshjälpen Second Hand.
Det viktiga är att det är hemtrevligt och funktionellt och ett ställe för barnen. Välkommen till Fryebo, en gård i kulturminnesmärkt by utanför Värnamo.
Julia bor i Fryebo, en gård i kulturminnesmärkt by, tillsammans med sin man och 2 barn. De har en katt, ett gäng höns och en kanin. De har även bin som ger dom honung och ankor på kläckning som ska äta upp alla deras mördarsniglar i framtiden. Det finns hagar på gården också så drömmen är att skaffa sig får som betesdjur.
Julias bästa tips till den som bor med en stor trädgård är att skaffa sig ankor. De äter mördarsniglar och alla som har en trädgård vet hur besvärliga dom är.
Det finns 7 hus på gården om man räknar med dasset. Det är många byggnader men Julias främsta mål är att förvalta gården som ett välkomnande hem.
Nu odlar dom mycket ätbart men har börjat odla blommor för sina bin och andra pollinatörer. De har ca 200 fruktträd på gång, mycket äpplen, som de planerar att göra must och cider av.
Bästa second handköp? -Jag har handlat så många bra saker second hand men om jag måste välja blir det en träsoffa som jag köpt på Erikshjälpen i Habo. De lämnade kvar många grejer på gården också som kan ses som bra fynd, berättar Julia. Till exempel ett slagbord men även traktorn.
Vad är ditt drömfynd? -Genuina bruksföremål.
Vilken är din favoritmöbel i hemmet? -Ingen särskild möbel men snickarbänkarna i verkstan gillar jag. I huset där snickarbänkarna står idag har vi hört att det tidigare var en mutterverkstad.
Brukar du följa trender? -Det gör man undermedvetet men det är inte det viktiga. Det viktiga är att det är hemtrevligt och funktionellt och ett ställe för barnen.
Hur skulle du beskriva din inredningsstil? -Det blir mycket gammalt för vi har mycket arvegods. Jag blandar lite ny design med det gamla så det blir en fin mix och mer personligt.
Kolla in fler inspirerande hem
I detta avsnitt av min stil har vi hälsat på hos Jesper Gunnar och kollat in hans garderob. Jesper pluggar ekonomi andra året på Jönköping International Business School.
Han beskriver sin stil som business casual eller skämtsamt som lite gubbig. Hans stil är klassisk med plagg som skjortor, kavajer och kostymer i fina material. Det här med fina material är viktigt för Jesper. Han gillar pressveck på kostymbyxorna och stryker till sina egna.
Vilket är ditt bästa second hand köp? -Ett par rutiga byxor från italienska byxvarumärket Zanella i 100% lana. Lana är en ullkvalité med slät och filtad yta.
Vilket är ditt favoritplagg? -En mörkblå rock från Burberry i klassisk vintage modell. Den passade mig inte perfekt när jag köpte den men eftersom det är ett klassiskt plagg i bra material och Burberry är ett anrikt varumärke så tyckte jag att det var värt att lämna in den till en skräddare som la upp ärmarna så att den sitter perfekt.
Vad är ditt drömfynd? En Burberry halsduk i den tradionella rutan.
– Jag följer inte trender. Jag har en klassisk stil som är mer hållbart. Det kan aldrig bli fel med en snygg skjorta. Det funkar alltid. En klassisk look som Jesper tänker rocka i sommar är en randig overshirt från Eton.
Han gillar att missmatcha och att leka med olika stilar. Stajlar gärna ner en kavaj eller väljer en kavaj med ledig passform. Köper han nytt ska det vara bra kvalitet för att plagget ska hålla länge.
Jesper kollar efter bra material och letar gärna fina varumärken när han går i second handbutiker. Han letar ofta efter kavajer och jackor som det brukar finnas mycket av medans det är svårare att hitta kostymer. Han går ofta eftersom det inte alltid är att han hittar något men det är också det som är charmen med second hand. Nu har Jesper blivit så bra på att hitta det han söker att han alltid kollar second hand i första hand när han behöver något.
Jesper inreder även med second hand. Han är speciellt nöjd med en litografi av Olle Bonnier. Han lämnar också in kläder som inte passar längre för att det är viktigt att kläderna cirkulerar. Hållbarhet är en viktig fråga för Jesper.
Han tycker att second hand är perfekt för studenter eftersom man kan hitta bra kvalitetsplagg som kostar mindre jämfört med att köpa nytt. Ett tips till andra är att vara lite kräsen och kolla efter bra material och kvalitet. Ett fint varumärke betyder inte automatiskt bra kvalitet.
Jesper lägger gärna pengar på bra kvalitet för när man tröttnar kan plagget gå vidare till någon annan. Han handlar inte second hand för att det är billigt för ett fynd behöver inte handla om att det är billigt utan snarare att det är ett riktigt bra plagg.
Inspiration och tips för en hållbar påsk. Handla påskpyntet second hand och maxa dukningen med bordstabletter och tygservetter i olika mönster.
Nu är våren här och påsken runt hörnet. Oavsett om du gillar att maxa med färg eller minimalistiskt så kommer här några tips för en hållbar påsk.
Om du pyntar mycket inför påsk så handla second hand. Det finns mycket roligt att hitta och det är ofta gott skick eftersom det är produkter man använder sällan. För påskgodiset är det bästa tipset att återanvända påskäggen men behöver man köpa kan man alltid hitta påskägg second hand.
Dukningen blir personlig om man mixar udda tallrikar och glas. Då kan man duka med tygservetter i samma färg för att dukningen inte ska bli för spretig. Har man istället olika mönster på dukar och bordstabletter blir det snyggt med tallrikar eller glas i samma färg eller stil.
Ljusstakar är ett enkelt sätt att pynta bordet med och även dom är kul att blanda i olika färg och material. Då kan man välja ljus i samma färg för att hålla ihop dukningen eller så maxar man med olika färg även på ljusen.
För mer tips inför påsken lyssna på avsnittet av secondhandpodden där vi snackar påsk. Blev du sugen på att handla hittar du länk med information och öppettider till Erikshjälpen Second Hands butiker nedanför.
Inred med saker du själv tycker om. Ellen har inrett sitt hem med tanken om att allt har en potential. Välkommen in i ett hemtrevligt hem fullt med möbler med en historia.
Ellen bästa tips är att inreda hemmet med saker som du själv tycker är fint. -Tänk att allt har en potential, man kan alltid slipa, måla och klä om. Jag har många möbler i mitt hem som jag har gjort om, berättar hon. Det rosa vitrinskåpet är till exempel gammal köksinredning som de målat och bytt beslag på.
Ellen har även gjort de vita stolsitsarna på köksstolarna. De är flätade med bomullsgarn.
Hon har svårt att sätta ord på sin inredningsstil men personer som hälsar på brukar säga att det är mysigt och hemtrevligt. Det är viktigt för Ellen att det känns som ett hem.
Vad är ditt drömfynd? En förgylld potatis. Ellen hittade en potatis i brons eller någon liknande metall som hon inte köpte då men inte kunnat sluta tänka på sedan dess.
Bästa second handköp? En keramikälg, eventuellt en tidig Lisa Larson. Eller det är det Ellen hoppas att det är.
Brukar du följa trender? -Nej men jag brukar inspireras av trender som jag tror håller länge. Man behöver inte haka på trender med en gång utan man kan ha trenden i åtanke när man är och kollar i second handbutiker, tipsar Ellen. Hon tycker att det bara är bra om man låter det ta lite tid.
Hon har jättesvårt att välja eftersom hon har så mycket fint i hemmet som hon gillar. -Det jag gillar bäst är möbler med en historia som tex en fåtölj jag hittade på min mormors vind och som jag sedan gett ett nytt liv genom att klä om och betsa, säger Ellen.
Om hon måste välja en så blir det en rosa bordslampa som står i fönstret i vardagsrummet bredvid den fina hästen som hon köpt på Erikshjälpen i Huskvarna.
Inspireras av fler hem inredda med second hand.
Sara Olsson är Sveriges Second Hand Profil 2025. Vi fick möjligheten att prata med henne om hennes passion, kläder i samband med prisutdelningen.
Vad är din passion? Saras passion är att få uttrycka sig och påverka andra genom kläder och inredning. Det finns ett japanskt begrepp, ikigai, det handlar om att hitta sitt syfte, sitt varför. -Man tar det man har passion för, i mitt fall kläder och inredning, och det man är bra på, inspirera och engagera, berättar Sara. Slår man ihop de två har hon sitt varför.
Vilket är ditt favoritplagg? Saras favoritplagg är kjolen hon har på sig, en svart kjol med blommor på. Ett säkert kort som funkar alla årstider. På sommaren bär hon den med espadrillos och vit blus. På vintern passar den perfekt till stickat och stövlar.
Hur skulle du beskriva din stil? Saras stil är fransk, feminin, vintage med en rolig twist typ stora örhängen. Hon älskar kjolar, blusar, koftor och vintage handväskor.
Bästa second handköp? Hennes bästa second handköp är en trearmad golvlampa som hon har hemma i vardagsrummet. -Den kommer jag aldrig tröttna på, säger Sara. I klädväg är det nog en svart kappa som hon fyndade för 50kr på ideell second hand. Den är så klassisk att den funkar till allt, alltid.
Sara älskar också fina vita skjortor för att de är så bra att klä upp och ner och funkar både till fest och vardags. -De är också så sköna att gå runt i hemma och de går att kombinera med allt, säger hon.
Vad är ditt drömfynd? Drömfyndet skulle vara en jättefin svart klassisk klänning i ett fint material som sitter som en smäck. Gärna i siden. Det skulle bli hennes festklänning som hon kan ha om och om igen. -Det är något jag alltid kollar efter. Jag har stött på många kandidater men det är alltid något som är lite fel, säger Sara.
Sara inspireras av franska influencers men hittar inspiration överallt. Hon inspireras mycket av film och kostymdraman. -Jag tycker det är viktigt att begränsa inspirationen också. Idag går alla runt med ett fullpackat modemagasin i mobilen, säger hon. -Sociala medier är sprängfyllt av inspiration och det finns så många olika spår att inspireras av att det inte är hållbart, man kan inte hoppa på allt, tycker Sara.
Hon inspireras också mycket av sånt som inte får henne att köpa nytt utan som får henne att vilja skapa eller tolka.
På frågan om hon brukar följa trender svarar hon att hon bara gör det om hon känner att hon kan tolka trenden med second hand eller det hon har hemma. Till exempel slipstrenden där man stylar slipsen som en scarf. -Min färganalys har hjälpt mycket. Jag vet att jag passar i kläder med hög kontrast, så jag kommer inte hoppa på pastell-trenden, säger Sara.
– Det trendigaste är ju egentligen att ha en egen stil. Stilikoner som Elvis, Marilyn Monroe och nu Chappell Roan är ju inte stilikoner för att de har bytt stil utan för att de hållit en tydlig linje och egen stil, säger hon.
– Man kan tro att second hand gör en mer låst vid ett visst utbud men jag skulle vilja påstå att helt tvärtom gör det mig mer kreativ. Det finns så mycket fler stilar att utforska och det är så glädjefyllt. Vi behöver prata mer om hur roligt det faktiskt är att handla second hand. Jag skulle säga att det nästan är lättare att hitta sin stil om man handlar second hand.
Hon menar också att många hittar sin stil och det man trivs i när man slutar bli påverkad av trender.
– Jag har nu börjat landa i min stil. Det tror jag är viktigt för att bli mer hållbar. Jag är väldigt noga med vad som kommer in i min garderob. Jag byter inte ut något om det nya inte är bättre än något jag redan har.
I samband med att Sara fick ta emot priset för Sveriges Second Hand Profil 2025 valde hon ut några favoriter i Erikshjälpen Second Hands butik i Vårby.
En mörkblå trenchcoat som hon gillar för att den har ett avtagbart foder så att kan man ha den större delen av året. Sara har gjort en färganalys och kommit fram till att en vanlig kamelfärgad trenchcoat är helt fel för henne men eftersom hon älskar modellen blir en sån här marinblå perfekt för henne.
– Många tänker att en färganalys kan ruta in en och att man då blir begränsad. Jag skulle snarare säga tvärtom. Det har gett mig en förståelse för vilka plagg jag gillar och varför. Det är ett sätt för mig att bli bättre på att konsumera saker som faktiskt får stanna i garderoben och det välkomnar man ju, säger Sara.
Hon tipsar också om en klassisk kavaj som det finns många snygga i fina material att hitta second hand, framförallt på herravdelningen, och då finns det ingen anledning att köpa en nyproducerad kavaj.
Den rutiga kjolen var verkligen hennes stil och bland de utvalda fanns också en beige kappa i kashmir och en väska.
Klicka på länken nedan om du vill veta mer om utmärkelsen Sveriges Second Hand Profil.