• Trendspaning

  Nytt år betyder nya trender. Julia och Frida på secondhand.se tipsar om trenderna du ska hålla koll på 2021.

 • Kudde_1080x850.jpg

  I hemmets lugna vrå

  Pandemin och det svajiga världsläget gör att vi nu vill ha lugn och ro hemma. Därför går inredningstrenden mot det mer avskalade och enkla, med färger i naturtoner. Vi vill ha färre saker omkring oss. Men det ska vara rejäla grejer. Så vi ställer en stor, gedigen vas på bordet, istället för många små. Möblerna ska helst vara i ljust, rent trä. Även massiva furumöbler är på väg tillbaka.

  – Fast det tar lite längre tid för folk att anamma just den trenden, tror Julia och Frida. De tipsar om att köpa ett rejält furubord och kombinera det med moderna och lättare stolar. Varför inte av klassisk Öglan-modell? Eller satsa på den allt hetare trenden med stolar i Bauhaus-stil, med karaktäristiska rottingsitsar. Mer trendigt än så går det knappast att få det hemma!

 • porslin.jpg

  Duka med stil

  Vem vill inte ha en trendig dukning på matbordet? Det färgsprakande retro-porslinet från 70-talet som vi har sett mycket av de senaste åren fortsätter att vara populärt framöver. Gärna modeller från Rörstrand, Gustavsberg eller Arabia. Däremot minskar efterfrågan på den rustika bruna keramiken och serviserna som varit heta ett bra tag. Nu längtar vi efter ljusare porslin i stilren design.

  – Jag tror till exempel att Bertil Valliens servis Rainbow för Rörstrand kommer tillbaka snart, säger Frida. Något som alltid står sig är klassiska serviser med blå och vit dekor. Även köksprylar från Boda Nova är i ropet igen. Vem minns inte de klassiska pajformarna i glas med korkunderlägg, av designern Signe Persson-Melin, för att nämna ett exempel.

 • 90_talet.jpg

  Tillbaka till 90-talet

  Det sägs att modet går i cykler om 30 år. Därför är det kanske inte så konstigt att det är kläder från 90-talet som är det hetaste du kan bära just nu. Byxorna ska vara breda och raka. Jeansen får gärna vara ett par klassiska Levi´s modell 501. Sportmärken som Adidas, Champion och Fila, som var stora för 30 år sen, är det som gäller våren 2021. På fötterna bär den trendmedvetna ett par så kallade ”dad-sneakers”. Det vill säga ett par rejäla och gärna färgglada gympadojjor. – Sådana skor som papporna hade på 90-talet alltså, förtydligar Julia.

  Bermudashorts blir hett för både dam och herr till sommaren. Damen som vill hänga med ska även skaffa en lång kjol och den medvetna mannen en så kallad resort-skjorta. Plagg i skinn hänger med även denna säsong. Gärna i färg. För små barn är det färgglada trikåplagg eller hängselbyxor som gäller. För tonåringar blir det oversize-tröjor, helst en där färgkombinationerna inte är klockrena. – Ju ”fulare” desto coolare!

 • sticka_.jpg

  Gör det själv

  Att vi håller oss hemma mer än annars har lett till att hantverk och handarbete är på tapeten igen. Trenden är framförallt att göra själv. Det stickas, virkas och sys nya kläder som aldrig förr. Att göra om gamla plagg eller laga det som är trasigt är också en trend som har vaknat till liv igen. Gammal hederlig klädvård, helt enkelt. Det är också inne att klä sina väggar med tyg. Planscherna plockas ner och ersätts av vacker textilkonst och broderade bonader.

 • Frida-och-Julia2_1080x850.jpg

  Trendspanare: Frida Svahn
  Yrke: Produktadministratör på secondhand.se.
  Ålder: 43 år.
  Bakgrund: Har studerat på Textilhögskolan, till textilekonom. Jobbat med e-handel de senaste tio åren, bland annat hos klänningsdesignern Maria Westerlind. Har även haft en egen webbshop.
  Bästa second hand-fynd: En lampa i glas. Då tyckte jag den var dyr. Jag gav 100 kronor. I dag förstår jag att det var ett riktigt fynd!
  Favorittrend just nu: Muranoglas. Jag gillar 80-talet och drömmer om att hitta en Swirl-lampa.

 • Frida-och-Julia2_1080x850_2.jpg

  Trendspanare: Julia Leffler
  Yrke: Produktadministratör på secondhand.se.
  Ålder: 27 år.
  Bakgrund: Utbildad vid Textilhögskolan i Borås. Har varit sömmerska på High Chaparral och design- och produktionsassistent på klädmärket Morris.
  Bästa second hand-fynd: Det är inget jag har köpt utan en vintage-kappa som jag har ärvt av min mans mormor.
  Favorittrend just nu: Hantverkstrenden. Jag hoppas att den håller i sig och att fler hakar på. Själv har jag börjat sticka.