• textilklok_1000x1350.jpg

 • Vårda väl

  Tillverkning och användning av textil kräver enorma resurser. Genom att återerövra gammal kunskap om hur vi tar hand om nya (och gamla) plagg, kan vi vara snälla mot både plånboken och miljön. ”Det pratas för lite om hur vi tar hand om det som redan finns”, menar Karin Falk Dreier, textilkonservator och medgrundare av Textilklok. Här delar hon med sig av sina fem bästa tips på hur du ger dina kläder ett riktigt långt liv.

  1) Köp rena material

  Undvik många olika fibersorter i samma plagg. Rena material noppar mindre och håller ofta sin passform bättre. De är också lättare att få rena, eftersom olika fibrer kräver olika temperaturer vid tvätt; ull kräver väldigt lite för att bli rent medan bomull måste tvättas ganska hårt. Nya syntetfiber kommer från ändliga resurser och släpper också ut mycket mikroplaster vid tvätt, så välj om möjligt bort dessa. Var en aktiv konsument; känn på plaggen, titta på lapparna, fråga expediterna.

  2) Ha en ”på gång-stång”

  Kläder mår bra av att få vila mellan användningarna – men inte i en hög på golvet utan under mer ordnade former. Genom att hålla ordning i garderoben får du också lättare en överblick av vad som finns där. Om du inte vill använda samma plagg flera dagar på raken men samtidigt inte vill hänga tillbaka använda plagg i garderoben, ha en ”på gång-stång” där plagg du använder just nu får bo tills de faktiskt behöver tvättas.

  3) Tvätta vettigt

  Att tvätta ett plagg för ofta sliter inte bara på plagget i sig, det slösar också energi. Kanske räcker det att vädra tröjan på balkongen, fräscha upp byxorna med lite linnevatten, tvätta blusen under armarna och lägga t-shirtfläcken i blöt i stället för att slentrianmässigt slänga in hela plagget i maskinen. När du väl tvättar, tänk på att vatten i sig är ett rengöringsmedel – överdosera inte tvättmedlet, välj miljömärkta alternativ och skippa sköljmedlet. Vill du ha mjukgörande effekt så fungerar ättika. Några droppar eterisk olja kan användas om man önskar doft.

  4) Lär dig laga

  Köp ett kit med nål och tråd (har du inte hammare och spik kan du inte hänga upp tavlan) och spara den där avdankade t-shirten i stället för att slänga. När du får ett hål eller en reva i ett plagg, klipper du en bit av t-shirten och sätter bakom hålet/revan, så håller lagningen bättre. Använd gärna moulinégarn, ett brodergarn, i stället för vanlig sytråd, det är mjukare och lättare att använda. Finns dessutom ofta att fynda second hand!

  5) Lämna in

  Nej, alla är inte proffs och vissa saker ÄR svårare att fixa själv. Men det betyder inte att du behöver slänga det som gått sönder! Lämna in till en skräddare eller textilkonservator och få tillbaka ett plagg som är redo att användas igen. Omvärdera ”kan lika gärna köpa nytt”-tänket!

  Läs mer:

  textilklok.se
  @textilklok