• "More is more"

  Avskalat och stilrent? Knappast!
  Loppisfantasten Stina Isakson inreder enligt mottot ”more is more” och i den
  stora villan från 1907 proppar hon in så mycket second hand-prylar som det bara går.
  Resultatet är ett levande och lekfullt hem som hela familjen trivs i.

  stinainreder.png

  För två år sedan köpte familjen Isakson sitt drömhus – en stor trävilla från 1907 i ett attraktivt område i Jönköping. De hade spanat på de vackra husen i området ett tag, och lyckan när de fick möjlighet att köpa ett av dem var stor. – Vi föll för rymden och potentialen. Huset är 276 kvadrat om man räknar med källare och vind och det var helt orört på många plan. Det är väldigt charmigt, med många vinklar och vrår, berättar Stina Isakson. Sedan familjen flyttade in har huset mer eller mindre genomgått en totalförvandling. Och Stina, som är en sakletare av rang, njuter av att familjen äntligen fått gott om plats för alla prylar hon samlat på sig genom åren. – Jag besöker loppisar och second hand-butiker varje helg. Det är ett intresse jag haft länge, mamma gick mycket på loppis och det smittade väl av sig. När jag handlar går jag extremt mycket på magkänsla och skiter fullständigt i trender. Hittar jag något jag gillar så köper jag det, säger hon.

  Stina beskriver sin inredningsstil som en blandning av många olika stilar, där det ryms allt från väldigt retro inredning till lite råare industri. Att hon varit en samlare länge blir tydligt när vi får en rundtur i familjens hus. Second hand-fynden återfinns i varje hörn. Det är oräkneliga stringhyllor, fantastiska samlingar av allt från pressglas till plåtburkar, pinnsoffor, gamla köpmansdiskar och arkivskåp, fina leksaker från förr och mycket, mycket mer… – Jag älskar färg och prylar och proppar in så mycket jag bara kan. Ibland liknas jag vid Pippi och huset vid Villa Villekulla. Jag kan förstå det, jag gillar hennes hus, skrattar Stina. Stina har inte bara god känsla för färg och form – hon har också en förmåga att hitta nya, spännande användningsområden för sina fynd.

  På ett gammalt flasktorkställ i köket hänger udda koppar, ett kalsongskåp från en nedlagd klädaffär har blivit perfekt leksaksförvaring och i ett gammalt köksskåp i sekelskiftesstil är sovrums-tv:n gömd. Ofta är det maken Magnus som får rycka in och såga och skruva när Stina kommer med en ny idé. – Jag har inte alls samma drivkraft och intresse för inredning, men jag tycker ju att det blir fint. Och jag hjälper gärna till med det jag kan, säger han. Några second hand-rundor hänger Magnus inte med på – det gör däremot barnen Måns, 7 och Lovis, 4. I deras färgsprakande rum på övervåningen ryms både mammas fynd och deras egna. – Jag gillar att gå på second hand. Jag brukar köpa leksaker. Helst lego, säger Måns. – Och jag tycker om att leka affär, berättar Lovis glatt och visar stolt upp sin gröna, charmiga kassaapparat. 

 •                                     stinainreder2.jpg

   

  Kryddhyllan som kaklats in i ett hörn i köket köpte Stina långt innan hon och Magnus fick möjlighet att skapa sitt drömkök. Planen var redan från början att bygga in den på något sätt.

 •                                    stinainrede1.jpg

   

  Planlösningen i äldre hus är ofta lite knepiga, med många vinklar och vrår. Men familjen Isakson har varit bra på att utnyttja även de mer svårmöblerade utrymmena. Här har Stina inrett en trivsam pysselhörna i anslutning till familjens sovrum.

 • stinainreder4.jpg

 • stinainreder8.jpg

  Inredningen hemma hos familjen Isakson är lekfull och
  färgglad. ”Folk säger ibland att jag är som Pippi och vårt
  hus som Villa Villekulla. Det kan jag förstå”, säger Stina,
  som gärna lyfter fram barnens leksaker i stället för att
  gömma dem i skåp och lådor. Den gula klädhängaren
  till vänster hittade hon hos den lokala idrottsföreningen
  som skulle slänga den. Här hänger utklädningskläder,
  peruker och roliga hattar.
  Lovis rum, till höger, är fullproppat med loppisfynd. Den
  charmiga lilla barnsängen, som står framför Lovis säng,
  är köpt på Erikshjälpen Second Hand i Jönköping.

  stinainreder9.jpg

 • stinainreder10.jpg

   

  Här finns mycket bra förvaring. Det gamla arkivskåpet rymmer massor av småpryttlar och i de många resväskorna finns allt från lego till bilderböcker. ”Resväskor är fortfarande väldigt billigt i de flesta second hand-butiker och är skitbra att förvara allt möjligt i”, säger Stina. Den gamla kassaaparaten i vardagsrummet är fylld med chokladpengar. Måns och Lovis plockar alltid några stycken var på lördagar. I väntan på en större renovering av lilla toaletten
  på nedre plan har Stina pimpat den med hjälp av färgstarka, härliga tapetprover.

 • stinainreder11.jpg

  stinainreder13.jpg

   

 • stinainreder12.jpg

 • Stina Isakson

  Familjen: Stina Isakson, lärare och Magnus Isakson, biträdande lagerchef. Barnen Måns, 7 & Lovis, 4.
  Bor: I en trävilla från 1907 på 276 kvadrat i närheten av stadsparken i Jönköping.
  Intressen: Inreda, renovera, träna (bland annat friskis&svettis och löpning).
  Stinas favoritfynd: En 3,5 meter lång gammal köpmandisk köpt på Blocket av en familj som totalrev en gammal lanthandel. En grön
  retrofåtölj i skinn, inhandlad på Erikshjälpen.
  Instagram: @stinainreder

   

   

   

   

   

  Foto: Patrik Svedberg