• Elsa_billgren_1080x1400.jpgFoto: Alma Vestlund

 • Elsa Billgren

  @elsabillgren

  Förra sommaren kom hon över en Signe Persson Melin-tekanna. I sommar är Elsa Billgrens sikte inställt på flortunna glas.  

  – Det bästa med att handla second hand, förutom att det är miljösmart och plånbokssmart, är att det är ett så himla bra sätt att lära sig om sin egen stil. Och det absolut roligaste sättet att bidra till välgörande ändamål.  

  Vad är ett bra second hand-köp för dig?  

  – Ett gediget och välgjort föremål som man älskar och blir glad av, som finns kvar i ens hem länge och gärna används ofta. Förra sommaren hittade jag en Signe Persson-Melin-tekanna på en loppis på Gotland. Jag är glad över den än!  

  Vad blir sommarens hetaste trend second hand? 

  – Allt som känns naturnära och som handen har satt sina spår på. Snidade träföremål, terracotta-skulpturer, vackra flortunna glas, furu och fårskinn. Svenska material och kvalitet. Enkelhet.   

  Vad är du själv på jakt efter i sommar?  

  – Jag är relativt nyinflyttad i min lägenhet och önskar det mesta gammalt och vackert i mitt nya hem. Allt från fina tunna gamla dricksglas till skärbrädor, krukor och tallrikar.   

  Ditt bästa tips inför en second hand-runda?  

  – Att man har klart för sig vart man ska, hur mycket tid man har och vad man letar efter. Och väl där: att låta kärleken styra. Älskar du föremålet? Då kommer det garanterat passa in någonstans!

 • gustav_brostrom_1080x1400.jpg
  Foto: Emma Grann / Studio Femme

 • Gustav Broström

  @gustavsrum

  Skjortor spår han blir sommarens stora trend. Men själv lär Gustav Broström i plastbantningens namn hänga mest på second hand-marknadens välfyllda köksavdelningar.  

  – Jag ska slutföra mitt projekt med att byta ut alla föremål i plast i mitt hem. På loppisar slumpas ofta rostfria köksredskap bort. Jag vill hitta ett durkslag och ett ordentligt rivjärn.  

  Vilken är ditt bästa second hand-ställe?  

  – Erikshjälpen såklart! Jag älskar de butiker som finns ute i landet och spenderar ohälsosamt mycket tid på secondhand.se.  

  Om du får trendspana, vad blir sommarens trend som fortfarande går att hitta lätt och billigt?  

  – Skjortor! Att använda som klänning, till jeans eller shorts. Klassiska herrskjortor går att hitta billigt och är lätta att sy om, byta krage eller korta av.  

  Du har ju gjort dig känd för din expertis kring svenska formgivare, vilka dyrgripar ska man hålla utkik efter och hur hittar man dem?  

  – Oj, någon expert är jag verkligen inte! Jag är en glad, om än initierad, amatör. När det gäller ekonomiska värden på föremål handlar det om finish, känsla och tyngd (eller avsaknad av detsamma). En ”dyrgrip” ser dyr ut, den är rikt utsmyckad, stor och iögonfallande, som Axel Saltos keramik. På helt andra sidan finns den tysta, nätta, keramiken, allt från Fribergs sirliga miniatyrer till keramik från Song-dynastin där de mest anspråkslösa verken är värda mest pengar. Det som förenar dessa två uttryck är formsäkerhet! De är skapade med en konstnärlig trygghet och man kan träna sitt öga att snabbt se skillnad på nyproducerat och hög kvalité. Men egentligen spelar ju allt det här ingen roll. Gillar du vasen? Perfekt, köp den. Behöver du den? Ännu bättre! 

  Är du själv på jakt efter något särskilt i sommar?  

  – Förutom min plastbantning är jag också på jakt efter en gigantisk skål i trä och allt annat som känns gammalt och svenskt.

   

 • hilda_1080x1200.jpg
  Foto: Hilda Grahnat

 • Hilda Grahnat

  @hildaonthehunt

  Ett bra fynd känns i magen direkt. Och är hjärnan dessutom redan matad med formspråk, material och färgskalor blir Hilda Grahnats väg till ett bra second hand-köp ännu kortare. 

  Vad är ett bra second hand-fynd för dig? 

  – Något som känns i magen direkt när jag ser det. Det kan vara något jag letat efter länge, eller något som jag aldrig sett och därför inte visste att jag gillade. Men jag går på den där känslan. 

  Letar du efter något speciellt i sommar? 

  – Jag har samma glasögon på mig som alltid och spanar efter färg, form och material. Allt du behöver till stranden, picknicken, sommarstugan och hängmattan finns på loppis, det är bara att välja och vraka. Jag hittar gärna rostfria matlådor, badhanddukar i rejäl frotté, picknickkorg och pocketböcker. 

  Vad ska man tänka på innan en second hand-runda? 

  – Det är bra att ha koll på mått hemma, så du kan räkna ut om en möbel kan få plats. Jag tittar mycket på bilder från hem i gamla tidningar och på internet, och matar då hjärnan med formspråk, färgskalor, stilar och så vidare som jag sen bär med mig när jag går på loppis. På så sätt har jag liksom med mig ett filter som gör att jag kan urskilja saker jag gillar ur mängden.