• erikshjälpen_1080x1080.jpg

 • Skynda och
  (sommar)fynda!

  Sommar + second hand = sant.

  Sommaren står för dörren och med den oändliga möjligheter att fynda second hand. Men hur lyckas man egentligen med de där fynden som ”alla andra” ser ut att göra i tid och otid? Här bjuder second hand-proffset Weronica Fremenius på sina sju bästa tips.

  Om Weronica

  Ålder: 47 år
  Bor: Villa i Linköping
  Familj: Man och två barn
  Gör: Frilansar som skribent och kreatör
  Driver: Instagramkontona @baravackrating och @livingbyw samt bloggen weronica.daysweekends.com

 • 1. Var ihärdig och vetgirig

  A och O för att bli ett second hand-proffs är helt enkelt att besöka många second hand-butiker. Inget slår erfarenhet, att ha sett mycket och att ha gått otaliga rundor. Det behövs kvantitet för att arbeta upp kvalitet. Vetgirigheten är din bästa vän! Följ inspirerande Instamgramkonton, plöj auktioner på auktionshus, läs antiktidningar och gamla priskuranter. Kunskap är alltid ett trumfkort om man är ute efter ting med speciell härkomst, att lära sig kvalitet och att förankra föremålen i stil och epok.


  "Det behövs kvantitet för att arbeta upp kvalitet."

 • Var-vetgirig_1080x1080.jpg

 • värdesätt-patinan_1080x1080.jpg

 • 2. Älska patina

  Lär dig att uppskatta det brukade, det som har en historia och det som har årsringar. Nya saker kan ta ett tag att erövra – en äldre duk som kanske redan har en liten fläck är det bara att lägga på och fortsätta att spilla på. Patinan är inte uppfodrande som nytt skinande blankt. Det skavda och det nötta är förlåtande att ta till sig och ger en välbehövlig kontrast.


  "Lär dig att uppskatta det brukade, det som har en historia och det som har årsringar."

 • 3. Bli materialkännare

  Stirra dig inte blind på att endast finna saker med stämpel och märken från speciella formgivare och tillverkare, utan fokusera på kvalitet. Ge de anonyma skimrande glaskannorna en chans. Ge lite kärlek till en keramikskål märkt Kerstin-86. Lägg upp familjens bröd i DIY-näver från sjuttiotalet. Känn på fallet på textilier. Klappa på en slöjdad ask. Dra med fingrarna på avdelningen för scarfs. Känn på linjerna efter handens verk i drejad keramik. Låt dig ledsagas av kvalitet i såväl material som utförande. Det finns så mycket som förtjänar att glänsa igen.


  "Låt dig ledsagas av kvalitet i såväl material som utförande."

   

 • bli-materialkännare_1080x1080.jpg

 • planera_1080x1080.jpg

 • 4. Hitta din stil

  Gör upp med dig själv och vad du har för mål med att gå på second hand. Letar du efter speciella saker som du noga planerat för? Går du mest på lust och vill finna dekorativa föremål till ditt hem? Vill du bygga upp en garderob? Försök att vara trogen din stil, utöva viss disciplin för att inte falla för saker utanför det, men var samtidigt öppen för överraskningar och saker som du inte visste att du ville ha.


  "Försök att vara trogen din stil"


   

 • 5. Aktivera falkögonen

  Skapa fästpunkter i vimlet av saker för att hitta din nål i höstacken. Låt blicken stanna på något. Lär dig att färg- och formkoda. Om du är speciellt förtjust i blått glas – låt blicken söka upp det först. Gå nära hyllorna när blicken fäst, gå vidare och lär dig att snabbt se över stora ytor. Men glöm inte att lyfta på saker, titta efter stämplar, väga föremålet i handen och skapa en känsla för det.


  "Lär dig att färg- och formkoda."


   

 • erikshjälpen5_1080x1080.jpg

 • erikshjälpen2_1080x1080.jpg

 • 6. Fynda i vindens riktning

  Var medveten om pris och skick på varan men låt dig inte begränsas av det. Det finns många variabler i vad som är ett fynd. Det behöver inte alltid betyda ett lågt pris, utan kan vara lyckan i att finna något som man haft på näthinnan länge. De stora fynden finns ofta där trenden ännu inte nått. När mässingsfebern kom sköt priserna i höjden. Om man är ute efter de riktiga kapen gäller det att sätta fingret i luften och känna av vart vindarna blåser.


  "De stora fynden finns ofta där trenden ännu inte nått. "

 • 7. Slut cirkeln

  Även om jag har koll på min stil och vad jag tycker om gör även jag naturligtvis misstag. Det är snabba köpbeslut när man handlar second hand, om du inte lägger ner saken du funderar på i korgen, gör snart någon annan det. Men min erfarenhet är att man snarare ångrar det man inte köpte, än tvärtom. Och blev det inte som du tänkte dig? Bli en del av kretsloppet, lämna tillbaka det så att någon annan kan få glädje av det istället.


  "Min erfarenhet är att man snarare ångrar det man inte köpte, än tvärtom. "

   

  Foto: Weronica Fremenius

 • erikshjälpen4_1080x1080.jpg