• Hemma hos Mokkasin

  Hon avskyr soffor men älskar skåp. Inte bara för att de är vackrare – utan också för att de går att stoppa fulla med all världens grejer.

  Och kanske var det flytten från storstad till småstad som på riktigt födde det kreativa hem som nu är Sofia ”Mokkasin” Janssons signum.


  Om Sofia Vusir Jansson

  Ålder: 46 år.

  Bor: Villa i Katrineholm från 1913 med 300 kvadratmeter boyta och 200 kvadratmeter biyta.

  Familj: Gift med Kristo, 47 år, mamma till Liv, 14, Viggo, 13, och Charlie och Nomi, 10. I familjen finns också labradoodlen Chester.

  Gör: Bloggare, fotograf och stylist.

  Min loppisrunda: ”Jag börjar alltid bland tyger och handarbeten, där kan man hitta sjukt mycket bra grejer. Och så finns det en låda med krokar där jag alltid måste kolla om det kommit in något nytt.”

  Blogg: mokkasin.femina.se

  Instagram: @sofiaatmokkasin

 • Mokkasin inredning

 • tavla.jpg

 •  

  Den som tittade in sådär som hastigast på bloggen Mokkasin för en handfull år sedan skulle knappast känna igen sig i dag. Då var det vitt, stilrent och sparsmakat. Nu är det mönstrat, yvigt – och saker precis överallt!

  – Jag tror att det var något slags Stockholmssyndrom som hängde kvar i början, det där likriktade. Jag har ändrat mig jättemycket sedan vi flyttade därifrån, på ett bra sätt, säger Sofia Jansson.

  För en nybliven fyrbarnsfamilj i desperat behov av mer utrymme var flytten från huvudstaden tillbaka till hemstaden nödvändig – men knappast självklar. Sofia var livrädd, inte minst för vad som skulle hända med kreativiteten när hon inte längre hade tillgång till ett konstant utbud?

  – Det blev precis tvärtom, jag tvingades bli mer kreativ när jag inte längre blev matad med inspiration hela tiden.

  Det var egentligen då, och av just den anledningen, som hon på riktigt upptäckte fördelarna med second hand.

  – Jag är helt ointresserad av trender och på second hand handlar det aldrig om trender utan verkligen bara om vad man råkar hitta.

 •  

  Samtidigt känns ju ditt hem väldigt trendigt?

  – Ja, kanske. Vårt hem är ju en salig blandning av saker och ting och just nu är det trendigt med en personlig stil, så det är kanske därför? Men det som råkar vara trendigt nu kanske inte är det om två år, men det kommer fortfarande att stå kvar här ändå.

  Hur tänker du när du inreder hemma?

   – Mycket bara hamnar där det hamnar, vi är en stor familj och det viktigaste av allt är att vi trivs här. Jag tycker om att ha saker framme, det stör mig inte att det står grejer överallt! Och jag gillar när huset är fullt av folk, så därför finns det mycket att sitta på.

 • Sofia_3232.jpg

 • Skåp

  Skåp är Sofias absoluta favoritmöbel – för förvaringen så klart,men lika mycket för skönheten. Det svarta butiksskåpet från slutet av 1800-talet är ett av hennes dyrare second hand-köp men också hennes mest älskade.

  Sofia_3088.jpg

 • Dottern Nomi

  Dottern Nomi delar Sofias passion för loppis och att röra sig mellan olika stilar. Hennes rum (nedan) är under ständig förändring – senaste tillskottet är det begagnade damskrivbordet, som vid köpet var inrökt och sjangserat men efter lackering i en fin grå nyans är som nytt igen.

  Sofia_3328.jpg

 • Vardagsrummet

  ”Jag tycker om att det är olika känslor när man går från rum till rum. Och att ändra ett rums funktion genom att möblera om är typ det roligaste som finns – allt behöver inte vara skrivet i sten”, säger Sofia. Det stora matrummet som är husets mittpunkt var från början vardagsrum. Nu ryms vardagsrummet innanför pardörrarna och där står också den turkosblå sammetssoffan som lyckats vinna Sofias svårflörtade soffhjärta. ”Vi har köpt flera soffor och alltid gett bort dem. Jag gillar inte soffor bara! Men den här gillar jag jättemycket, det är något med proportionerna och formen som tilltalar mig.”

 • Sofia_3146.jpg

 • Glasverandan

  Den vackra glasverandan som ligger i anslutning till köket var inbyggd i fasaden när familjen köpte huset men har plockats fram under lager av tapeter, isolering och masonit.

  Sofia_3189.jpg

 • Köket

  Köket har både köksö och platsbyggd skafferi, vem behöver då överskåp? Finfin förvaring med en brokig blandning av gammalt och nytt på brunbetsade öppna hyllplan i stället. Hängmatta inomhus – varför inte? ”Får jag välja mellan en soffa och en hängmatta, då väljer jag hängmattan”, säger Sofia.

  Sofia_3219.jpg

  Sofia_3413.jpg