• Nahima-in-front-of-her-school-(1)_1080x1080.jpg

 • Mobil utbildning med stöd av Världens Barn

  Efter klass fem ville hennes pappa gifta bort henne. Men Nahima Khatun visste sina rättigheter – och sa nej. Nu är hon 14 år och går i åttonde klass. ”De senaste sju månaderna, innan skolorna stängde, hade jag inte missat en enda skoldag.”

  Nahima Khatun bor på en sandö i Jamunaflodens delta i norra Bangladesh. Många familjer i området lever i fattigdom och öarna drabbas hårt av klimatförändringar, med oförutsägbara monsunregn och översvämningar. En ö kan helt eroderas och försvinna på några år. 

  För att barnen på öarna ska få utbildning arbetar Erikshjälpen och den lokala partnerorganisationen Friendship med mobila skolor som snabbt kan flyttas när en ö översvämmas eller försvinner – ett arbete som möjliggörs med hjälp av pengar från Världens Barn-insamlingen. Genom skolorna sprids också kunskap om barns rättigheter, både till elever och deras föräldrar. Det gör att antalet barnäktenskap minskar.

  För Nahima Khatun, liksom för många andra flickor, började förfrågningarna om giftermål komma efter att hon slutat klass fem. Hennes pappa tyckte att hon borde gifta sig, men Nahima vägrade varje gång. Med hjälp av en lärare lyckades hon till slut övertyga sin pappa om att få fortsätta i skolan.

 • När coronapandemin blev ett faktum tvingades alla skolor i Bangladesh stänga, liksom stora delar av övriga samhället. Troligen kommer skolorna kunna öppnas igen i oktober. Nahimas pappa driver ett småskaligt jordbruk och brukar åka över till fastlandet för att göra dagsverken och på så vis dryga ut familjens inkomster. De inkomsterna är nu borta eftersom ingen får resa, vilket gör att familjens situation är väldigt ansträngd. Friendship delar ut mat- och hygienpaket till de mest utsatta hushållen och håller också kontakt med alla elever och deras föräldrar via telefon och hembesök. Mellan april och slutet av augusti genomförde Friendships lärare 210 900 telefonsamtal och hembesök till 4 296 elever.

  Nahima försöker plugga hemifrån, men kan inte få någon läxhjälp hemma eftersom ingen annan kan läsa. Hon ser fram emot när hon kan gå i skolan som vanligt igen.

  Lördagen den 3 oktober går hela dagskassan från secondhand.se och Erikshjälpen Second Hands butiker till Världens Barn.

 • Nahima-off-to-her-school-by-peddling-a-raft-(1)_1080x1080.jpg