• Mick-inspo.gif

 • Mick nystartade på e-handeln 

  Ålder: 36 år 
  Bor: Borås 
  Familj: Sambo och två katter 
  Intressen: Gillar kort- och brädspel som Magic the gathering, tv-spel och att titta på serier 
  Drömmer om: Fler katter! 

   

  När han började arbetsträna på Secondhand.se hösten 2019, efter flera långa sjukskrivningar, orkade han jobba en timma om dagen. I dag är Mick Björkman vikarierande arbetsledare – och jobbar heltid.

  ”Så här bra visste jag inte ens att jag kunde må”, säger han. 

  Det är på lagret och i packrummet på e-handeln Secondhand.se som Mick Björkman trivs bäst. Med vana rörelser ser han till att en bok, några brickor, en träask och en senapsburk i keramik hamnar i en kartong, väl inslagna i rätt skyddsemballage.  Med hopp om att få en nystart i livet flyttade Mick från Göteborg till Borås för fyra år sedan. Han var för fjärde eller femte gången långtidssjukskriven för utbrändhet och depression. 

   Jag hade utbildat mig i tre och ett halvt år till förskollärare, men efter utbildningen bara kunnat jobba totalt ett och ett halvt år. Det var tufft, säger han. 

   

 • Mick-inspo-3.gif

 • Mick-inspo-2.gif

 •  

   

  På plats i Borås började Mick arbetsträna. Först blev det trädgårdsarbete, vilket han trivdes bra med, men så småningom behövde han en ny utmaning. 2019 hamnade han på Erikshjälpen Second Hands e-handel där han fick registrera och beskriva de varor som läggs ut till försäljning på sajten. 

   I början var jag här en timma om dagen. Sedan gick jag långsamt upp i tid. Kring jul behövdes det mer folk i packrummet så jag hoppade in där och trivdes bra. Det arbetet passade mig. 

  Men trots att han trivdes kostade arbetet på. Mycket av fritiden gick åt till vila och återhämtning. 

   Länge trodde jag inte att jag skulle kunna jobba ens 75 procent och 100 procent trodde jag aldrig någonsin, det kändes så långt bort. Men nu är det ungefär ett år sedan jag gick upp till 100 procent, säger han. 

  Mick visar runt på lagret där alla 25 000 varor som finns ute till försäljning på Secondhand.se är placerade i hyllor. Det finns allt från mockasiner och skrivmaskiner till porslinsfigurer och taklampor. Mick har ett stort intresse för second hand, men det är framför allt den goda stämningen som gör att han trivs så bra med jobbet. 

  – Atmosfären här har varit väldigt viktig för mig och att jag vet att den är det också för många andra som kommer hit. Det är en väldigt tillåtande arbetsplats. Många är öppna med och kan prata om sitt mående. Det är så skönt. På ett sätt är det väl som vilken arbetsplats som helst egentligen, men alla bryr sig om varandra på ett sätt som är speciellt för Erikshjälpen. 

   

 • Mick-inspo-4.gif

 • MickE-handeln2022-6025.jpg

 • Mick-inspo-7.gif

 •  

  Mick har fortfarande en depression – och säger att han kanske alltid kommer att ha det – men i dag fungerar livet på ett helt annat sätt än förr. 

   Så bra som jag mår nu har jag inte mått på många år, säkert inte i mitt vuxna liv. Så här bra visste jag inte att jag kunde må ens, för tre år sen. Det känns fantastiskt, säger han. 

  Förutom att han har mer ork har han också fått ett starkare självförtroende. När Mick gick in i rollen som arbetsledare på e-handeln upplevde han först det som kallas bluffsyndrom, eller imposter syndrome, en känsla av att han hade lurat till sig jobbet och att han egentligen inte hade där att göra. I dag känner han sig tryggare i sin roll och vet att han räcker till. 

   Det var en utmaning att bli arbetsledare, men en utmaning som jag trivdes med. Jag har sett mig själv som väldigt konflikträdd, men det kan jag inte vara i den här rollen. Det är något jag har varit tvungen att utveckla och som jag är stolt över, säger han och tillägger: 

  Mina kollegor har varit en viktig del i att jag fått chansen att utvecklas och växa in i rollen som arbetsledare. 

  Tillbaka i e-handelns packrum hjälps Mick Björkman och Marie Pettersson åt med en order som ska skickas till Ängelholm i Skåne. Det blir många paket på en dag – och väldigt många på ett år. 2021 packade Mick och hans kollegor hela 28 812 paket som skickades iväg till kunder över hela Sverige. 

   Att känna att man gör skillnad för någon annan, det kan vara väldigt stort. Det var något jag hade letat efter länge, känslan av meningsfullhet, säger Mick.