• Marie Kollberg

  Marie Kollberg, 43, är lärare och bor i Floda utanför Göteborg med man, fyra barn, djur och en massa retroprylar. På instagram går hon under namnet @uttrycksform.

  – Där lyfter jag fram den sanna loppisälskare jag är. Jag visar bilder från vår veranda, vår vintageinredning och våra porslinskoppar. Och varje onsdag delar jag andras loppisfynd under taggen #veckansloppisfynd för att inspirera andra till att handla mer second hand.

  Hur föddes ditt intresse för second hand?

  – Jag har varit med mina föräldrar på auktioner sedan jag var väldigt liten och alltid gillat gamla fina saker. Men jag tror att intresset på allvar tog fart när vi köpte vårt fritidshus i Norra Värmland (som för övrigt har ett eget konto och heter @lilla50talshuset på Instagram, red anm). Då åkte vi på bonnauktion och fyndade billigt och riktigt fint och så började vi inreda det huset i 50-talsstil. Rätt som det var hade vi vintagestilen hemma också. Och från och med i höst kommer jag att sälja second hand-möbler på halvtid vid sidan av mitt lärarjobb. Jag har en butikslokal på gång.

  Handla Maries utvalda sortiment

 • Marie_1_kvadrat.jpg

  Kaffe i en retrokopp! Livet på en pinne enligt Marie Kollberg som står bakom instagramkontot @uttrycksform.

 • Marie_2_kvadrat.jpg

  Koppar, keramik och gröna växter. En finfin kombo som är lite av Marie Kollbergs signum. (Och håll med om att det är sann kärlek att svänga in på bara en loppis till?)

 • Hur skulle du beskriva din stil?

  – En matchning mellan sekelskifte och 50-tal kanske? Alltifrån trärena eller målade möbler med fin patina till industrimöbler i form av gamla köpmansdiskar och en stor mängd designat retroporslin. Den gröna färgen håller ihop det. Vi gillar grön keramik och att inreda med växter. Många gamla föremål är gröna och det är alltid extra kul om man kan behålla originalfärgen.

  Vad tycker du att second hand tillför i ett hem?

  – För mig gör gamla vackra möbler allt i ett hem, de har charm, karaktär och själ. Jag skulle aldrig kunna tänka mig att ha ett boende där allt är nytt.

  – Vårt hus är bara femton år gammalt och vår veranda, som jag fotar mycket ifrån, är ännu nyare. Vi har ändå lyckats få in en sekelskiftesstil med hjälp av klassiska lim- och handtryckstapeter, fönster i gammal stil med riktiga spröjs och krokar och en kakelugn som låg i en låda på svärföräldrarnas vind. De äldre möblerna hjälper också till för att ge en gammaldags känsla.

 •  

  Många tycker kanske att man ”bör” hålla sig till en viss stil eller en viss tidsepok när man inreder. Berätta hur du tänker kring det, finns det några ”regler” som du låter dig styras av eller är det bara känslan som får styra?

  – Jag låter fina loppisfynd få styra! När man hittar det där riktigt fina vill man ju ha det, oavsett om det ”passar in” eller inte. Och ett hem blir ju personligt just utifrån hur man blandar, tänker jag. Men vissa outtalade regler har jag kanske ändå, till exempel att jag inte blandar för mycket träslag för att undvika att det ska bli rörigt. Metaller kan också vara svårt att blanda, så då kör jag kanske mässing i vissa rum och stålfärgat i andra. Och så håller mig inom färgskalan vitt, grönt, trä och en del svart.

 •  

  Marie_3.jpg

  Glasverandan har bara några år på nacken men är omsorgsfullt byggd i gammal stil. Loppisfyndade möbler förstärker en gammaldags känsla.

 • Marie_4.jpg

  Koppar, koppar och mera koppar! Gärna gröna och absolut mönstrade!

 • När man scrollar igenom ditt flöde möts man av väldigt många kaffekoppar – känns minst sagt som en passion?

  – Ja, jag älskar att dricka kaffe, fika och umgås över en kopp och så älskar jag alla gamla vackra mönster, former och färger. Jag är väldigt stolt över vår samling. En av mina favoriter är Hyacint från Upsala Ekeby och jag gillar också Variant väldigt mycket.

  – Fascinationen började nog när vi ropade in ett antal koppar med dekoren Smide på auktion och det visade sig att sådana hade funnits hemma i min pappas barndomshem. Det finns en sorts samhörighet i koppar, med alla människor som mötts över dem och hur någon alltid drack choklad i en hemma hos sin mormor medan en annan minns kaffestunderna på syjuntan och en tredje minns hur de alltid stod i skåpet utom när de fick riktigt finfrämmat. Det är vackert tycker jag.

  På Instagram driver du också hashtaggen #veckansloppisfynd. Vad är tanken med den?

  – Framför allt vill jag inspirera andra att vara mer miljövänliga och återbruka mer! Det finns så otroligt mycket fint att hitta second hand och genom hashtaggen kan vi inspirera varandra. Det finns över 14 000 inlägg på taggen nu vilket är fantastiskt. Jag har själv fått upp ögonen för fina saker som andra delat och lärt mig en hel del så att jag lättare känner igen ett fynd när jag ser det.

 • Marie om…

  …vad hon alltid är på jakt efter: Grön keramik, gamla krukor med vågor och koppar förstås.

  …sitt drömfynd: Förutom koppar och stora gröna keramikvaser? Kanske en nätt gammal köpmansdisk med många lådor. Eller ett Bumlingbord, sedan jag såg ett hemma hos några vänner på Instagram. Men då får jag ha stor tur!

  …sitt bästa fyndknep: Ha ett öppet sinne och försök visualisera hur en pryl/möbel kan se ut i ett annat sammanhang. Och var alltid tidigt på plats!

 • Marie_5.jpg

  Den gamla kakelugnen låg i en låda på Maries svärföräldrars vind. Nu gör den sig fint i familjens villa byggd 2005, tillsammans med retromöbler från 50-talet. ”Ett hem blir personligt just utifrån hur man blandar”, menar Marie.

 • Marie_7.jpg

  Grönt är skönt! ”Grönt känns som det mest naturliga som finns. För oss har det blivit en härlig färg att inreda med.”

 • Marie_6.jpg

  Äldre köpmansdisk i köket. Lådorna som inte fick plats tog familjen tillvara genom att bygga in som möss- och vantförvaring under trappan i hallen.

  Marie_5-2.jpg

  Text: Patricia Franzén
  Foto: Marie Kollberg, @uttrycksform