• Emma-och-Amelia_720x720.jpg

  • Laga mat med Veganskmatlåda

    Emma och Amelia Oller Westerberg är tvillingsystrarna som tillsammans driver instagram-kontot @veganskmatlada. De har en stor passion för matlagning och vill inspirera till att vi ska lägga mer grönt på tallriken. För djurens, planetens och din egen skull.

    Emma och Amelia bjussar här på tre av sina populära recept, och vi vågar lova att det både smakar gott och ser gott ut. Mums!

    Här hittar du Emma och Amelias pop-up-shop.

    Instagram: @veganskmatlada
    Hemsida: veganskmatlada.com

  • Tallrik1_1080x1080.jpg

  • Nudelsallad

    (4 portioner)


    Till salladen:

    3 pkt snabbnudlar
    150 g tärnad avokado
    En liten rödlök, skivad
    150 g strimlad rödkål
    En liten, hyvlad morot
    1/4 hyvlad gurka
    1/2 kruka koriander, grovhackad
    1 dl saltade jordnötter

    Till tofun:

    Ett block tofu á 230 g
    2 msk japansk soja
    2 msk naturell olja
    1 msk sweet chilisås

  • Till dressingen:

    1 dl japansk soja
    1 msk srirachamayo
    2 msk sesamolja
    2 msk sweet chilisås


    Gör såhär:

    Pressa ut vätskan ur tofun och skär den i skivor. Hetta upp oljan och sojan i en stekpanna och stek tills tofun fått yta. Tillsätt då sweetchilisåsen och stek på hög värme tills tofun fått färg och knaprig yta.

    Blanda alla ingredienser till salladen. Koka nudlarna.

    Blanda eller vispa ihop alla ingredienser till dressingen.

    Blanda salladen med nudlarna och tofun och ringla över dressingen.

  • Tallrik2_1080x1080.jpg

  • tallrik3_1080x1450.jpg

  • Göttbullar med potatismos

    (4 portioner)


    Till cirka 35 små sojabullar:

    1 pkt anamma formbar sojafärs
    0.5 dl Kantarellfond
    1 gullök (hackad)
    2 små vitlöksklyftor (pressade)ca. 
    20 g fryst hackad persilja
    Salt, peppar

    Till potatismoset:

    1 kg potatis (ska nog vara mjölig men vi använder oftast fast och funkar det med)
    50 g mjölkfritt margarin
    1.5 dl havregädde
    2 msk fryst, hackad dill (eller motsvarande färsk)
    Salt och vitpeppar

    Till såsen:

    En halv liter förvällda kantareller (eller motsvarande konserverade eller torkade)
    8 dl havregrädde
    0.5 dl vetemjöl
    2 msk kantarellfond
    1 gullökar
    2 vitlöksklyftor
    Salt och svarpeppar

  • Gör såhär:

    Sojabollar

    Se till att sojafärsen är helt tinad. Viktigt att det inte är isbitar eller dylikt och går inte att micra. Det står att det tar ca 30 minuter på paketet, vi upplever däremot att det tar något längre tid.

    Stek lök och vitlök i en panna tills de mjuknat ordentligt. Låt svalna.

    Blanda ned sojafärs, lök, fond och kryddor. Låt vila i ca 15 minuter.

    Forma till bullar och stek ordentligt på medelhög värme tills de får fin stekyta.
     

    Potatismos & sås

    Skala och koka potatisen.

    Hacka lök och vitlök och stek försiktigt tills de mjuknat. Lägg ned kantareller och stek dessa i någon minut.

    Slå över havregrädde och fond. Låt det puttra ett par minuter.

    Mixa såsen med vetemjöl tills du fått en tjockare, jämn sås. Salta och peppra. Håll varm.

    Pressa potatisen och rör ned alla ingredienserna till ett gott mos.

    Rör ned k*ttbullarna i såsen.

    Servera med hackad persilja och lingon!

  • Göttbullar-ugnsform_1080x1200.jpg

  • glasochdricka_1080x1400.jpg

  • Dalgona Kaffe

    (2 portioner)


    Du behöver:

    2 msk snabbkaffepulver
    2 msk vatten
    2 msk socker

    Gör såhär:

    Vispa ihop allting med en elvisp, det tar ca en minut.

    Blanda med valfri växtdryck, både varm och kall funkar!