• intro1.jpg

 • Kulturlabbet intar scenen

  Det börjar med att skapa trygghet och göra arbetet begripligt och lustfyllt. Det slutar där det känns intressant och rätt. Trender och funktioner utmanas och utforskas. Genom allt går återbruk som en röd tråd, av bara farten. I Kulturlabbets nya kollektion har second hand-kläder blivit scenkonst som går att bära.
   

  Att några överblivna garnstumpar kan bli en bollkrage värdig Lady Gaga – det vet arbetstagarna på Kulturlabbet.
  – Att jobba med konst är kul, vi har mycket att göra och tiden går fort, säger Lennart Myrberg som är en av arbetstagarna.

  Kulturlabbet är en daglig verksamhet för bild-, scen- och ordkonstnärer med intellektuella funktionsnedsättningar. Sedan ett och ett halvt år tillbaka jobbar Kulturlabbet också med textil, en konstgenre som snabbt blivit populär. I samarbete med Erikshjälpen Second Hand har Kulturlabbet nu gjort en klädkollektion där textilkonstnärerna utgått från ett antal second hand-plagg som de sedan gjort om – ofta helt och hållet. Byx- och kjollinningar har blivit halsband, slipsar har blivit en kjol och några tröjor har blivit stoppade djur.


 • – Jag har gjort rosetter, garnbollar och sytt med symaskin, berättar Emma Apelgren som varit med och skapat flera av plaggen i kollektionen.
  Arbetstagarna på Kulturlabbet har olika arbetssätt. Någon jobbar helst själv, andra gillar att jobba tillsammans med ett plagg. Någon jobbar snabbt och i ett konstnärligt kaos, någon annan låter processen ta tid och gör noggrant en liten bit i taget. Det märks att många har hittat sitt eget, personliga formspråk som de utvecklar.
  – Det här är min stil, säger Wendy Arnewill och visar flera par jeans som hon har jobbat med.
  Med inspiration från en teckning hon gjorde för flera år sedan har Wendy skapat ett mönster som hon sedan applicerat på jeansen, med stora fält av starka färger.
  Lennart Myrdal föredrar svartvitt och har en mer grafisk stil, där han målar bland annat fåglar och stora kattdjur på tröjor och andra plagg.
  – Tidigare har jag också gjort 66 teckningar av Lasse Stefanz och haft ett par utställningar, berättar han.
  På Kulturlabbet får arbetstagarna stöd av handledare som både är omsorgsutbildade och aktiva konstnärer.
  – Vi har ett oerhört möjlighetstänk på Kulturlabbet. Det finns starka uttryck här som vi vill ta vara på, säger Malin Wallin, en av handledarna. 
  – Det är viktigt att personer som har en funktionsnedsättning inte bara är kulturkonsumenter utan också verkar som kulturproducenter, fyller Åsa-Hanna Nordenmark i, även hon handledare i ämnet textil. 
  Kollektionen som Kulturlabbet gjort i samarbete med Erikshjälpen Second Hand har fotograferats och kommer att bli till en fotoutställning.
  – Det känns bra, underbart, och det blir spännande att se utställningen, säger Lennart Myrberg. 
   

 • kb5.jpg
  Starka färger, grafiska mönster, rosetter eller djurmotiv. På Kulturlabbet uppmuntras varje person att hitta sin stil och sitt eget konstnärliga uttryck. Modell: Sara Edbergh

 • kb4.jpg
  Garnbollar kan fantastiska detaljer på kläder – eller ett helt plagg. En bollkrage i garn auktionerades förra året ut på Musikhjälpen och såldes för över 3000 kronor. Modell: Emma Apelgren

 • del 3.jpg
  Kulturlabbets textilkonstnärer undersöker olika material och användningsområden, med en känsla av att allt är möjligt. ”Vi tänker väldigt sällan ’nu ska vi göra en klänning’, utan vi får se var vi hamnar”, säger Malin Wallin som är en av handledarna. Modell: Linnéa KransWesterberg

   

 • kb6.jpg
  Modeller: Lisa Sjölin, Kaveh Naji, Jesper Trommels Lindh

 • Bakom kulisserna

 • kb7.jpg

 • kb8.jpg

 • kb9.jpg

 • Om Kulturlabbet

  Kulturlabbet är en daglig verksamhet för bild, scen- och ordkonstnärer med intellektuella funktionsnedsättningar. Kulturlabbet finns i Biskopsgården, Göteborg, och har sedan 1999 berikat omvärlden med utsällningar, föreställningar, poesi och remake. Huvudman är Sensus. 

 • Text: Sofia Denzler 
  Foto: Each and other

 • tillbaka.png