• hilda-grahnat_1080x700.jpg

 • Hilda Grahnat

  På våren längtar hon efter att förändra, rensa ut och låta dagsljuset få utrymme. “Att möblera om och skapa nya rörelsemönster och blickfång är bland det roligaste jag vet”, säger fotografen och kreatören Hilda Grahnat.

  Ålder: 33
  Gör: Fotograf med mera
  Bor: Göteborg
  Instagram: @hildaonthehunt och @hildagrahnat

 • hildagrahnat_002_1080x1080.jpg

 • hildagrahnat_005_1080x1080.jpg

 • Vad har du för relation till våren?

  –  Jag älskar känslan av att allt det bästa ligger framför och att det blir ljusare varje dag. Min energinivå är väldigt kopplad till dagsljus, på vintern har jag inte lust till något alls när det är mörkt och tycker dagen kan ta slut klockan fyra. På våren och sommaren är ju dagarna oändliga i jämförelse, och jag vill göra allt! I vår ser jag fram emot att börja gräva i min nya odlingslott som jag ska dela med vänner.

   Hur skapar du vårkänsla hemma?

  – I takt med att dagsljuset börjar komma tillbaka är det som att jag ”ser” mitt hem igen efter vintern och då får jag alltid sån lust att rensa, möblera om och byta plats. Jag är en samlare och älskar saker, men på våren drabbas jag alltid av ett stort behov att minska antalet saker och möbler hemma. Vårkänsla är för mig rent, luftigt och ljust.

 • hildagrahnat_006_1080x1080.jpg

 • hildagrahnat_003_1080x1080.jpg

 • Hur gör du när du rensar?

  – Rensningen hänger ihop med ommöbleringen. Det är roligare att rensa ett skåp om jag också får flytta på det, och själva flytten gör ju att sakerna i ändå ska ut. Under resten av året fyller jag på i stadig takt med nya gamla saker från second hand och loppisar. Så vår-rensningen är välbehövlig. Jag går helt på känsla, jag brukar vara rätt säker på vilka saker jag är färdig med och vilka jag vill ha kvar. Jag brukar tänka att om någon annan skulle bli gladare för saken än vad jag är ska jag skänka den vidare.

  Vad spelar ljuset för roll när du fotograferar och inreder?

  – Genom mitt fotograferande har jag blivit väldigt medveten om ljus, hur det förändras genom årstiderna och hur mycket det skiljer sig mellan olika platser i världen. Jag har många favoritljus, men i Sverige är det morgonljus på våren och kvällsljus på sommaren. Ljuset är den viktigaste komponenten när jag fotograferar.

  – Ljuset hemma hos mig spelar roll i hur jag använder rummen och färg- och materialval. Mitt sovrum ligger i skugga alla delar av året utom sommarkvällar, så där behöver jag ha varma färger, trä och mycket textil för att det ska kännas härligt. I min hyreslägenhet är det originalfönster från 1920-talet så det blir underbart vågiga ljusspel på väggarna av kvällssolen på sommarhalvåret. Första gången solen når in genom köksfönstret på våren, i mars någon gång, då är det vår på riktigt!

  Text: Sofia Denzler
  Foto: Hilda Grahnat

 • hildagrahnat_007_1080x1080.jpg

 • hildagrahnat_001_1080x1080.jpg