• Jennie1_1080x1350.jpg

 • Jul hos Jennie på Elfvinggården

  Julen börjar tidigt hemma hos influencern Jennie Moraeus och hennes familj på Elfvinggården utanför Örnsköldsvik i Ångermanland. Huset är klätt i julskrud i en hel månad med hjälp av fynd från naturen och second hand.

  Redan när någon kliver upp på farstubron på Elfvinggården och ser de målade glasen i dörrarna infinner sig julstämningen direkt. Det är Jennie själv som varje år plockar fram griffelpennor och målar julmotiv på ytterdörrarnas fönsterrutor när adventstiden närmar sig.

  Julen ska vara en tid att glädjas åt och njuta av. Det är den tid på året då familjen unnar sig långfrukostar medan brasan sprakar i kakelugnen.

  – Vi har plockat bort tanken på en massa måsten kring jul. Vårt mål är att julen ska vara kravlös och lugn. Den ska ge oss energi, säger Jennie.

  Själv är Jennie uppvuxen med en väldigt traditionell jul. När hon var riktigt liten klädde alltid hennes föräldrar granen kvällen före julafton och barnen fick se den först på julaftonsmorgon. Precis som barnen i Bullerbyn. I vardagsrummet stod en gammal kyrka med speldosa som gick att vrida upp.

  – Jag och brorsan har inte gett mamma tillåtelse att flytta eller ändra på något när det gäller julpyntet i vårt barndomshem. Om en tomte alltid har stått på den platsen, så ska den självklart fortfarande stå just där.

  Jennie skrattar lite och berättar att hon som vuxen inte alls har samma behov av traditioner i sitt eget hem. Här har julgranen flyttats till olika ställen hemma varje år.

 • 1_1080x1350.jpg

 • För hennes del behöver julen inte vara stilren.

  – Det kan gärna vara lite ”fult” pynt som kommer fram vid högtider som både jul och påsk. Det är tacksamt att hitta några gamla tomtar på second hand. De kanske är mer kul än fina, säger hon.

  Hemma hos familjen Moraeus är det mesta julpyntet från olika second hand-butiker och loppisar. Det kombineras med naturmaterial som ris, mossa och små adventsgranar. Allt detta har de förmånen att kunna hämta vid en gammal släktgård.

  Ett vackert sidenband som hittats begagnat knyts runt lite lingonris och hängs upp. Ljusstakar i olika höjd placeras på en gammal silverbricka som dekoreras med mossa. Gamla förgyllda lampfötter i olika storlek och modell arrangeras till en adventsljusstake i ett av fönstren. Resten av året är de placerade runt om i huset. Med enkla medel skapar Jennie julstämning i den gamla kåken.

  Elfvinggården har anor från 1850. Jennie och hennes man Jon hade letat hus länge innan de väl hittade rätt. En vinterdag träffade de på en mäklare i skidspåret som sa att nästa vecka skulle det komma ut ett hus till försäljning som nog kunde vara något för dem.

  – Jag gick mest omkring och svor på visningen. Utgångspriset låg över vår budget, så jag tänkte att det aldrig skulle gå för oss att köpa. Men vi började ändå buda, om än med ett lägre belopp. Säljarna ville sälja till oss, trots att det fanns andra som ville ge mer. Det är sådant som inte händer egentligen, säger Jennie.

  Det är över nio år sedan den gamla gården blev deras och sedan dess har de med varsam hand rustat upp och skapat ett hem för sin familj där. Mycket med hjälp av gamla ting.

  – I början handlade det om att jag tyckte om gamla saker. Tanken på hållbarhet och att handla cirkulärt har kommit med att jag med tiden har blivit alltmer miljömedveten.

  En medvetenhet som även präglar tänkandet kring julen och allt vad den innebär. Och snart är det jul igen på Elfvinggården.

 • 4_1080x1350.jpg

 • 2_1080x1350.jpg

 • Jennie6_1080x1350.jpg

 • Tre juliga återbrukstips:

  • Skippa omslagspapperet till dina julklappar i år och slå in klapparna med hjälp av begagnade tyger, sjalar och sidenband i stället. Det går att hitta på varenda second hand och paketen blir både fina och annorlunda. De blir som vackra karameller under granen.

  • Fynda gamla julkulor i tunt glas till granen. De andas historia och nostalgi och skapar en helt annan stämning än nytillverkat julgranspynt.

  • Våga köpa julklappar second hand! Det kan vara en liten tröskel till att ge bort begagnade saker. Men om någon i släkten börjar så vågar ofta fler haka på. Det blir unika gåvor som ofta blir mycket uppskattade. Och du får mer för pengarna. Varför inte låta second hand bli tema för årets paketlek med hundrakronorsklappar? Eller fixa ett arrangemang av second hand-fynd och kombinera med några flaskor öl eller hemgjort sköljmedel. Det blir en klapp som känns lyxig både att ge och att få.

  Elfvinggarden_1080x1080_8.jpg

  Om Jennie

  Namn: Jennie Moraeus
  Ålder: 37 år
  Familj: Mannen Jon, 39 år, sonen Olle, 8 år och dottern Ester, 6 år. En katt och sex hönor bor också på gården.
  Gör: Egen företagare. Andra skulle nog kalla henne för influencer. Själv säger hon hellre digital kreatör. Hon ägnar sig åt sociala medier, remake – det vill säga skapar något nytt av gamla saker, designar produkter, formger i lera, med mera. 
  Bor: På Elfvinggården, en gammal gård från 1850-talet, i Domsjö utanför Örnsköldsvik.
  Instagram: @elfvinggarden
  Blogg: www.elfvinggardens.se

  TEXT: CAROLINA CARPVIK
  FOTO: JENNIE MORAEUS