För hennes del behöver julen inte vara stilren.
– Det kan gärna vara lite ”fult” pynt som kommer fram vid högtider som både jul och påsk. Det är tacksamt att hitta några gamla tomtar på second hand. De kanske är mer kul än fina, säger hon.
Hemma hos familjen Moraeus är det mesta julpyntet från olika second hand-butiker och loppisar. Det kombineras med naturmaterial som ris, mossa och små adventsgranar. Allt detta har de förmånen att kunna hämta vid en gammal släktgård.
Ett vackert sidenband som hittats begagnat knyts runt lite lingonris och hängs upp. Ljusstakar i olika höjd placeras på en gammal silverbricka som dekoreras med mossa. Gamla förgyllda lampfötter i olika storlek och modell arrangeras till en adventsljusstake i ett av fönstren. Resten av året är de placerade runt om i huset. Med enkla medel skapar Jennie julstämning i den gamla kåken.
Elfvinggården har anor från 1850. Jennie och hennes man Jon hade letat hus länge innan de väl hittade rätt. En vinterdag träffade de på en mäklare i skidspåret som sa att nästa vecka skulle det komma ut ett hus till försäljning som nog kunde vara något för dem.
– Jag gick mest omkring och svor på visningen. Utgångspriset låg över vår budget, så jag tänkte att det aldrig skulle gå för oss att köpa. Men vi började ändå buda, om än med ett lägre belopp. Säljarna ville sälja till oss, trots att det fanns andra som ville ge mer. Det är sådant som inte händer egentligen, säger Jennie.
Det är över nio år sedan den gamla gården blev deras och sedan dess har de med varsam hand rustat upp och skapat ett hem för sin familj där. Mycket med hjälp av gamla ting.
– I början handlade det om att jag tyckte om gamla saker. Tanken på hållbarhet och att handla cirkulärt har kommit med att jag med tiden har blivit alltmer miljömedveten.
En medvetenhet som även präglar tänkandet kring julen och allt vad den innebär. Och snart är det jul igen på Elfvinggården.