• Hannes_1080x1080.jpg

 • Kreativt uttryck

  Namn: Hannes Mauritzson
  Yrke: Kreatör, fotograf och skribent
  Bor: Helsingborg med sin hund Charlie
  Instagram: @hannesmauritzson


  "Mitt instagram-konto startade jag för att försöka hitta en ny väg i livet för att kunna uttrycka mig kreativt. Det började som ett rent inredningskonto för att sedan ge plats för livet, det bra som det dåliga. Mitt hem har sedan inflyttningsdagen fått ge allt mer plats för unika fynd från diverse auktioner och loppisar och säga hejdå till moderna kollektioner och trender som förändras över tid. Jag försöker skapa min egen hållbara trend – ett hem där jag trivs!"

  Till Hannes pop-up-shop

 • Vad betyder second hand för dig?

  För mig betyder det en möjlighet till att kunna skapa ett hem som får utgå från en själv och det man faktiskt tycker om. Känslan av att ha åkt iväg till en loppis och bli kär i saker som andra människor förbisett betyder mycket för mig. Just den där stunden när man hittar någonting långt bak i hyllorna och direkt vet den givna platsen i ens eget hem är oslagbar. 

  Hur föddes ditt intresse för second hand?

  I många år fanns intresset inte alls där. Allting förändrades när jag flyttade in i min nuvarande lägenhet och upplevde att mitt hem kändes kallt och opersonligt. Jag hade följt trender i många år och kopierat idéer rakt av från människors hem som jag tyckte om, utan att egentligen reflektera hur jag själv ställde mig till dem. Det var då jag började vidga mina vyer och började följa konton på Instagram där just den härliga blandningen av nytt och gammalt fick ta plats. Min vän Kristin Lagerqvist, @krickelin, är en av de som jag tidigt inspirerades av och förstod att det krävs tålamod, hunger och en vilja att skilja sig från mängden för att lyckas skapa ett hem som man trivs i.

 • Hannes_1080x1080_1.jpg

 • Hannes_1080x1080_2.jpg

 • Hannes_1080x1080_6.jpg

 • Hannes_1080x1080_4.jpg

 • Hur går dina funderingar när du ska inreda ett rum?

  Innan jag börjar att inreda ett rum rannsakar jag allt från Pinterest, Instagram till fysiska platser i min närhet för att få inspiration. Jag tror att en blandning av intryck är viktigt för att få en bra helhetsbild av vad man vill åstadkomma. Därefter försöker jag skapa en vision om hur de stora möblerna och viktiga detaljer i rummet fungerar tillsammans. Visst vill man att det ska se vackert ut, men funktionen i rummet och ens egna behov måste gå först. När det stora är på plats är det dags för det roliga, detaljer! Då tycker jag att man först ska titta i sitt hem efter saker som man kanske glömt bort att man har. Därefter är jakten på unika loppisfynd det ultimata – den där lampan, kudden eller något annat som kan göra all skillnad!

   Vilka fynd önskar du att göra inom snar framtid?

  Jag har under en lång tid letat efter en riktigt gammal spegel i tre delar, en sån som man kan vika ihop. Det är något romantiskt över en sådan och platinan är oftast alldeles underbar. 

 • Hannes bästa tips


  • Skilj på att inspireras av någon persons hem och att kopiera någons hem. Inspiration betyder att någon mystisk entusiasm och idéer hos dig själv börjar ta form som du sedan utvecklar. Om du kopierar någon går du miste om detta. 

  • Våga fulmatcha! Det finns många som frågar mig hur jag kan våga köpa ljusstakar i guld, mässing, koppar och silver för att sedan placera de tillsammans – måste man inte följa en röd tråd i hemmet? Nej, det måste du inte. Din röda tråd kan vara att just göra det som många andra tycker är konstigt. Lita på magkänslan, du kan alltid ändra om igen.

  • Fråga runt! Vart har personen som du följer hittat det där porslinet som du så gärna också vill ha? Vart kommer det underbara skåpet från 1800-talet som du drömt om, men någon annan hittat, ifrån? Människor är så otroligt mer givmilda än vad du tror. Frågar du mig, då berättar jag direkt.

  • Försök ha en någorlunda plan över vad det är som du och ditt hem behöver när du väl väljer att inhandla någonting nytt. Det blir otroligt mycket enklare att då leta aktivt och inte konsumera i onödan.

  Foto: Hannes Mauritzson

 • Hannes_1080x1080_5.jpg