• Med känsla för kläder  

  Ena dagen 40-tal med hög byxa och slips, andra dagen slitna jeans och kavaj. För trendsättaren Gustav Broström går känslorna och kläderna hand i hand. Och vad kan kännas bättre än ett plagg där livserfarenhet, äventyr och upplevelser sitter i sömmarna? 

  20190413 Gustav4876 WEBB.jpg

 • 20190413 Gustav5015 WEBB.jpg
   

  Om Gustav Broström

  Ålder: 28 år.
  Bor: Stockholm.
  Gör: Frilansande kreatör och journalist. Driver instagramkontona @gustavbrostrom med fokus på mode och hudvård och @gustavsloppis med fokus på loppisfynd och stilleben.
  Aktuell: Har en pop up-butik med sina utvalda plagg och prylar på secondhand.se. Pop up-butiken öppnar 11/6.
  _______________________________________________________________________

 • Ber du Gustav Broström i dag att kort beskriva vem han är, är det mest troligt att han svarar “kreatör och hudvårdsnörd”. På Instagram är han känd både som @gustavbrostrom och @gustavsloppis och under hashtaggen #gustavsstilleben skapar han magi. Men gå några år tillbaka i tiden och då 2x-årige Gustav var en av landets mest populära herrmodebloggare.

   – För mig är mode och kläder ett sätt att uttrycka mig och mina sinnesstämningar, jag har alltid varit oerhört ombytlig i min klädstil och väljer alltid kläder efter humör. Som gammal teaterapa är det också ett sätt för mig att ikläda mig olika roller: ena dagen bär jag slips och brouges (finskor, red anm.) och nästa dag kan jag vara lekfull i färg och klumpiga skor från Prada.

  Gustav växte upp i Bromma, i en stor familj med fyra syskon. Att köpa nya kläder, inte minst märkeskläder, var inte aktuellt.

  – Det ledde oss, med mamma i spetsen, till olika second hand-affärer. Den butik vi oftast besökte var kommissionsbaserad, så det var inte ovanligt att vi gick runt i grannarnas gamla kläder.

  – När jag sedan gick på teaterlinjen på gymnasiet var det ett måste att vara egen och excentrisk vilket ökade mitt intresse för second hand. Jag hade cape, shorts med knästrumpor, fluga och kofta. Inget var för tokigt för mig.

  Även om stilen lugnat ner sig något genom åren, har kärleken till second hand bestått.

  – Det är en alldeles särskild känsla att bära till exempel en trenchcoat från 60-talet. Tänk resorna och äventyren det plagget har sett! Ett av mina bästa fynd kommer faktiskt från Erikshjälpen. En wrap-around fritidsjacka från mitten av förra århundradet med en märklig lussebulle målad på bröstfickan, för 50 kronor.

  Även om man inte vill ha en definierad vintagestil går det att hitta allt second hand, menar Gustav Broström. Det gäller bara att se möjligheterna i plagget och vara beredd på att ge det lite kärlek – kanske en kemtvätt eller en tur till skräddaren.

  – I nuläget består min garderob av 50/50 nytt kontra second hand. Jag har sett över mitt konsumtionsmönster och de få gånger jag köper nytt är det enkla plagg i bra kvalitet som håller länge. Inget slit och släng, det har varken naturen eller jag råd med.

   

 • 20190413 Gustav5175 WEBB.jpg

  Vintage-kavaj från 60-talet, inköpt på Erikshjälpen i Vårby, matchas med måttsydd skjorta från Gustavs favoritskräddare och loppisfyndade jeans.

 • "Det är en alldeles särskild känsla att bära en trenchcoat från 60-talet"

   

  20190413 Gustav5119 WEBB.jpg

  Favoritslipsen från Lanvin från sent 60-tal var grundstenen till Gustavs gedigna vintage-slipssamling. "En del har jag snott från min pappa men resten har jag köpt på loppis och i välgörenhetsbutiker". När jag var på Salvation Army i San Francisco kostade slipsarna 1 dollar styck och jag gick bananas, köpte säkert 15 stycken sidenslipsar från 40-80-talet."

 • 20190413 Gustav5644 WEBB.jpg

  Hawaiiskjortans slag får gärna synas! Vintage-skjorta med bambuprint inköpt i San Fransisco matchas med tidlös skjortjacka.

 • "Att aldrig veta vad man kommer hitta är del av charmen"

   

  20190413 Gustav4739 WEBB.jpg

  Arméväst köpt second hand med vintage kashmirtröja och vita chinos.  

 •  

  20190413 Gustav4970 WEBB.jpg

  Bygg en bra bas med second hand

  1. Gör en lista på vilka plagg du är på jakt efter. Då minskar risken för att det ska kännas övermäktigt när du väl är i butiken.

  2. Prova dig igenom utbudet på ett plagg i taget. Jeans på ena loppisrundan och skjortor på den andra. Plocka på dig mängder av plagg för att hitta de riktiga guldkornen.

  3. Låt det ta tid. Att bygga en garderob är inte en sprint, det är ett maraton.

   

  TEXT: PATRICIA FRANZÉN
  FOTO: EMMA GRANN / STUDIO FEMME