• Önskelistan inget barn ska behöva skriva

  I år riktar Erikshjälpen fokus på de önskelistor inga barn ska behöva skriva vid jul, och på de projekt och insatser som görs för att förändra barns uppväxtvillkor och världen de drömmer om.

  Var med och gör skillnad!

 • NAOMI_-11.jpg

 • Vi närmar oss jul, en tid som för många innebär gemenskap, värme, mat och traditioner. En speciell tid fylld med mycket förväntan, särskilt för barnen. Önskelistor skrivs, önskningarna är väl genomtänkta och orden noggrant stavade. Nedräkningen pågår och förberedelserna inför jul hjälper oss att hålla hoppet levande om att snart, snart är det jul. 

  Men för många barn i världen är julen ytterst osäker i år. I kristider är det alltid barnen som drabbas värst. Känslan av trygghet rycks bort och många barn tvingas växa upp alldeles för tidigt. Det är oroliga tider. För många barn finns inte frågan vad de önskar i julklapp. De har nog med att överleva.

  Vi lever i en tid med krig och konflikter och hundratusentals människor som är på flykt. Människor som fått lämna sina hem och sin trygghet. Barn som i hast och i bästa fall fått packa ned ett par leksaker och en pyjamas, innan de tvingas bort från sin trygga punkt. Utan att veta vad som väntar och om de någonsin kommer kunna återvända. 

  Vi lever i en tid med synliga påtagliga klimatförändringar. Extremväder härjar, på en del håll med häftig nederbörd och fara för tyfoner, orkaner och översvämningar, och på andra håll med extrem torka och vattenbrist.

  Vi lever också i en tid där svält och bristen på mat är ett faktum. Många barn lider av undernäring, vilket får enorma konsekvenser för immunförsvaret och tillväxten. Just nu ökar också risken för barnarbete och för flickor, risken att bli bortgift. Istället för att få fortsätta vara barn och få möjlighet att utbilda sig och vara med och påverka sitt eget liv och sin omgivning - tvingas de att växa upp utan rättvisa möjligheter. 

  Det är lätt att känna sig överväldigad av all misär, men du kan vara med och göra skillnad. Våra handlingar påverkar. När du skänker en gåva till Erikshjälpen eller handlar på secondhand.se eller i våra butiker är du med och bidrar aktivt till det. 

  Erikshjälpen arbetar långsiktigt för att alla barn ska få möjlighet att gå i skolan och ha en meningsfull fritid, få växa upp tryggt och säkert samt äga rätten till sin egen hälsa. Vi ger också akut hjälp, när nöden är som värst. Tillsammans med lokala partners verkar och säkerhetsställer vi att barns rättigheter blir stärkta och hjälpen kommer fram. För barnen och världen de drömmer om.

  Läs mer på erikshjalpen.se/jul

 • MAX_-2.jpg