Galen i möbler
När hon kan ge en medfaren 1800-talsmöbel, allra helst ett skåp, möjlighet att brukas och älskas i 100 år till – då har arbetsdagen varit lyckad för möbelkonstnären Lina Ådin på Återanvändarna. ”Jag vill göra en möbel som jag gör en tavla.”
För fyra år sedan bestämde sig Lina Ådin och maken Calle för att lämna ekorrhjulet – på riktigt. De bytte storstadslivet i Stockholm mot en vardag på landet, utanför Nora. Lina visste att hon inte ville fortsätta jobba som sjuksköterska, men hade ingen aning om vad hon skulle göra istället. Hon började renovera familjens nya bostad, ett hus från 1800-talet, och gamla möbler till huset. Bland allt slipande och målande föddes idén om ett eget möbelrenoveringsföretag och för tre år sedan öppnade Återanvändarna.
Du ser varje möbel som ett konstverk, hur då?
– Jag har målat tavlor i hela mitt liv och vill göra möbler på samma sätt. Det ska inte vara motiv på möblerna, men jag vill lägga ner lika mycket själ och kärlek som i arbetet med en tavla. Efterslipningen, att skapa en patina, det är det som gör möbeln unik. De flesta andra släpper en möbel när den väl är målad och färgen har torkat, men jag fortsätter arbetet och där kommer konsten in.
Vilka möbler jobbar du med?
– Det är mest möbler från 1930 och bakåt i tiden. Jag är ganska grov i mitt möbelhantverk, jag gillar stora, rustika möbler. Nu för tiden är ungefär 80 procent av mitt arbete beställningar och 20 procent är andra möbler som jag sedan säljer. Vanligtvis har jag kurser i möbelrenovering också, men dem har jag fått pausa på grund av coronasituationen.