• Erikshjälpen3_1080x800.jpg

 • En garderob full av skatter

  Kavajen, kashmirtröjan, jeansen och stövletterna. Med klassiska snitt och tidlösa material tar sig Frida Landbecker an hösten. Garderoben har krympt men innehållet används desto flitigare. ”Innan hade jag ingen koll på vad som fanns i min garderob. Nu vårdar jag plaggen som om de vore skatter, det är inte slit och släng utan det ska hålla länge.”

  När vi hörs har hon precis blivit utsläppt. Nio månader i vad som av somliga kanske skulle beskrivas som ett fängelse. Och för några år sedan hade Frida Landbecker förmodligen sagt detsamma. Men nu är det 2021 och tongångarna annorlunda.

  – Jag har varit med i F/ACT Movement, ett initiativ av Göteborgsregionen tillsammans med Science Park i Borås där vi fått prova på cirkulärt mode. Vi har fått nya utmaningar varje månad; rensa i vår egen garderob, testa remake, styling, hyra plagg, byta plagg. Under nio månader har vi inte fått köpa något nyproducerat alls, under en månad fick vi inte ens handla second hand.

   

 • Erikshjälpen4_1080x1080.jpg

 • För någon som beskriver sitt forna shoppingbeteende som att handla lösgodis, ”jag köpte på volley”, har det varit en resa. Och den har pågått under flera år.

  –  I grund och botten handlar det om att ändra sitt mindset. När jag i dag står och håller i ett plagg, oavsett om det är nytt eller second hand, frågar jag mig alltid om jag verkligen behöver det. Förut köpte jag oavsett, nu hänger jag tillbaka plagget om svaret på frågan är nej.

  Det har gjort att utbudet i garderoben i dag är betydligt mindre – men samtidigt mer användbart.

  –  Jag är ganska minimalistisk i min stil, trivs i klassiska plagg och material och gärna enfärgat. Samtidigt har jag blivit bättre på att kombinera plaggen på fler sätt, vilket gör att jag trots få plagg får en stor variation. Jag vårdar plaggen som om de vore skatter och ju färre jag har, desto färre att ta hand om.

  Att bygga en hållbar garderob handlar för Frida Landbecker lika mycket om att välja plagg i bra material och kvalitet, som att bara köpa plagg hon verkligen gillar.

  – Ur ett hållbarhetsperspektiv är det verkligen en fördel att hitta plagg och modeller som man trivs i, i stället för att fokusera på vad som är trendigt och inte.

  I materialväg väljer Frida Landbecker gärna naturfibrer; bomull, linne, silke, kashmir.

  – Jag tycker om de egenskaper som naturmaterialen har. De är sköna mot kroppen, andas och håller i många år. Naturfibrer från djur, som ull och kashmir, har ju dessutom den fantastiska egenskapen att de både värmer och svalkar.

 • Erikshjälpen-1_1080x1080.jpg

 • Denim är en annan favorit i garderoben. 

  – Jeans är det jag använder absolut mest. Klär ner dem med en t-shirt och ett par sneakers och klär upp dem med en kavaj och ett par klackar. Mitt senaste par är faktiskt köpta second hand. Jeans tror jag annars att många tycker är svårt och därför drar sig för att leta det second hand. Men det handlar bara om prova sig fram och låta det ta tid.

  Just tid tror Frida Landbecker är den springande punkten när det gäller omställningen från att handla övervägande nyproducerat till mer second hand.

  – Shoppingen är så tillgänglig och allt finns serverat. Ska du köpa second hand krävs det både tålamod och tid, och det är många av oss som inte tycker att vi har det. Men i dag finns det så många olika sätt att handla second hand på. Allt ifrån klassiska butiker, till Facebook-grupper och butiker med ett mer handplockat sortiment. Där kan man hitta sin egen väg.

  Ett annat tips är också att ha en lista i telefonen över sådant man vet att man behöver, både nu och framåt.

   – Det spelar ingen roll om det är off season, hittar jag det, köper jag det.

  Via instagramkontot @fridalandbecker försöker Frida inspirera andra till att upptäcka möjligheterna och vinsterna med att handla second hand, utan att peka finger.

  – På samma sätt som jag själv tidigare var modelejonet som alltid hade det senaste på mig, vill jag nu kunna visa att jag är en person som handlar second hand. Det är så lätt att tänka att man ska frälsa alla, men det är en process som tar tid och har gjort det även för mig. Men om jag på mitt konto visar hur jag använder och stylar second hand, kan jag kanske i alla fall vara en del i den processen för någon.

 • Erikshjälpen2_1080x1080.jpg

 • Fridas höststil

  Kavajen
  ”Kavajen är det perfekta höstplagget. Kombinera med t-shirt, skjorta eller polo under för en varierad look.”

  Jeansen
  ”Jeans är helt klart det mest användbara plagget i min garderob och superbra eftersom det inte behöver tvättas särskilt ofta. Hitta en modell som du gillar och använd länge!”

  Stövletterna
  ”Med ett par klassiska skinnstövletter kan jag lätt klä upp jeansen. Eller så tar jag sommarklänningen till och ger den på så sätt en höstig inramning.”

  Kashmirtröjan
  ”Ett jätteskönt plagg som både värmer och svalkar och därför funkar lika bra på sommaren som på hösten. I en mindre garderob är det perfekt att satsa på plagg som kan användas på olika sätt året om.”

  Om Frida

  Namn: Frida Landbecker
  Ålder: 41 år
  Bor: Norrköping
  Familj: Man och två barn
  Gör: Frilansar som modell och skådespelare
  Finns på: @fridalandbecker

  Fridas pop-up-shop