• Johanna Nilsson

  Ålder: 32.
  Bor: Solna. Uppvuxen i Östersund.
  Familj: Sambo och dotter, snart två år. 
  Gör: Opinionsbildare inom hållbart mode.
  Aktuell: Sveriges Second Hand Profil 2019. Medverkar som krönikor i Erikshjälpens tidning hela 2019
  Instagram: johannaswe

 • johanna.jpg

 • Förälder, är du hållbarhetsförförd?

  Min dotter är snart två och halvt år, och helt plötsligt gapar garderoben tom på tights. På något märkligt sätt har hon vuxit flera centimeter under sommaren, och alla byxor har blivit för små. Och så var det ju det här med skor, strumpor, varmare jacka och allt det där andra som behövs inför höstens förskolestart.

  Numera finns det en uppsjö av mindre barnklädesmärken som storsatsar på hållbarhet, samtidigt som de flesta stora kedjorna också är rätt duktiga på ekologisk bomull när det gäller sitt barnsortiment. Och det låter såklart helt fantastiskt.

  Men som med allt som låter för bra för att vara sant – så är det också det. Det är lätt att förföras av hållbarhetscertifieringar och prat om kvalitet. Men barn växer som bekant väldigt fort och det som till synes känns så medvetet och klokt blir istället lätt till överkonsumtion. För hur många par byxor behöver egentligen ett barn och hur många gånger hinner de användas innan de är ohjälpligt för små?

  Vi vet att de största miljöresurserna går åt till själva produktionen av våra kläder. Vilket betyder att det smartaste vi kan göra ur ett klimat- och miljöperspektiv är att använda det som redan existerar mycket längre och mycket mer.

  Ord som kvalitet, schysst producerat, tidlöst och långsiktigt brukar ofta nämnas i samband med hållbart mode, något som är lätt att tänka också när det gäller barnkläder. Men det är att lura sig själv. För hela tänket om kvalitet och lång livslängd faller om plagget sedan bara används av ett, ditt, barn. Om vuxna bör tänka en ägare i tio år måste vi när det gäller barnkläder snarare fokusera på tio ägare i ett år var. Det vill säga ökat delande är detsamma som hållbart mode för barn.

  Nu kanske du säljer eller skänker de där nyproducerade fantastiska plaggen vidare, så att de verkligen används av fler, men det är genom att vi alla också tillsammans återanvänder som vi gör den största insatsen. Så med räkneexemplet tio ägare per plagg betyder det ju att vi föräldrar måste tänka återanvänt nio av tio gånger. Det vill säga nyproducerat så sällan som bara möjligt. Istället måste vi bli än bättre på att ärva, byta, laga, hyra och köpa second hand. För det är så vi gör den verkliga miljögärningen!

  Avslutningsvis vill jag också slå ett slag för att vara lite mindre petig. Barn är som sagt barn och kläder är kläder. Så skippa tanken på att matcha alla plagg perfekt, och släpp idén om jordens snyggaste byxor. Fokusera istället på funktion istället för form. Och kläder som redan har någon fläck eller noppra gör det ju mindre om det kommer fler färgfläckar på. Tänk istället att det finns en befrielse i att ens barn faktiskt har kläder hen kan och vågar leka i. Där ytterligare ett hål på knäet varken gör till eller från. Utseende- och märkeshetsen kommer ändå inom sinom tid. Den behöver inte vi föräldrar bidra till. Inte ens om den kommer förklädd i hållbarhetskostym.