• Emma_sundh_1080x1350_1.jpg

 • En härligt hållbar jul

  För Emma Sundh började allt utanför Karlstad där hon växte upp i ärvda kläder eftersom hon var yngst i släkten. I dag har hon över 20 000 följare på Instagram och är en av Sveriges största influencers inom hållbarhet. För Second Hand berättar hon om sin klimatångest men också om tron på en ljus framtid samt om varför hon nu väljer att flytta hem igen, till landsbygden där allt började. 

  Med julen drygt en månad bort finns det nog både en och annan som har börjat känna av julstressen som kan infinna sig såhär års. Men för Emma Sundh ligger det största fokuset på annat just nu. Hon och familjen ska nämligen flytta från Stockholm snart – hem till Värmland där Emma är uppvuxen. En flytt som betyder mycket för Emma, av olika anledningar.

  – Mina barn älskar att vara i skogen, nu kommer vi närmare den. Men vi kommer också närmare mina föräldrar och det är viktigt för mig, jag vill att barnen ska få umgås mer med äldre generationer. I dagens samhälle är vi väldigt isolerade mellan generationerna, jag tror att vi skulle må bättre av att öppna upp däremellan.

  För Emma innebär flytten också att hon kommer att lämna en daglig stress bakom sig.

  – Jag vill inte bli påmind om hur ohållbart vårt samhälle är hela tiden. Jag mår inte bra av det, säger hon och fortsätter:
  – Det finns många fördelar med att bo i en större stad, rent hållbarhetsmässigt. Men det finns också nackdelar. I Stockholm är man mycket närmare konsumtionen och det ska bli skönt att komma ifrån den.

   

 • Emma_sundh_1080x1350_2.jpg
  Med gamla tygbitar och garnrester blir klapparna hållbart snygga.

 • Hållbarhetsperspektivet är något som Emma har med sig i allt hon gör. Tillsammans med Maria Soxbo och Johanna Nilsson har hon skrivit boken ”Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft” och hon är även medgrundare till Klimatklubben där syftet är att öka klimatengagemanget hos allmänheten. För Emmas egen del är det brinnande engagemanget något som har vuxit fram, allt började med kläder och ett intresse för vintage när hon växte upp.

  – Jag fick ärva mycket kläder samtidigt som det också var en trend på gymnasiet, att klä sig i egensydda grejer och handla second hand. Jag har alltid gillat det kreativa – att sy, fixa och greja själv och det var så det började för mig.

  Dock var det när hon blev förälder som klimatkrisen blev ett faktum på allvar för Emma.

  – Det sjönk in för mig då, vilka ohållbara normer vi drivs av. Det är mina döttrar och alla andra barns framtid vi jiddrar med och det skrämde mig väldigt mycket. Jag vill kunna ge mina barn ett vettigt svar när de frågar vad jag gjorde när man hade chansen. För den frågan kommer garanterat att komma.

  Klimatångest är något som Emma beskriver att hon har lite hela tiden, varje dag. Men den ångesten är inte bara negativ.

  – Det måste inte vara dåligt att ha klimatångest men det är klart att den är jobbig att vara i om det är en passiv känsla man stannar i. Men ångesten kan också vara en språngbräda till att vilja förändra saker, så är det för mig.
   

  "Jag har alltid gillat det kreativa – att sy, fixa och greja själv och det var så det började för mig."

 • Emma_sundh_1080x1350_5.jpg
  Varför köpa importerade kottar när man kan plocka egna och måla dem i guld eller någon annan färg?

 • När det gäller klimatfrågan menar Emma att vi generellt fokuserar allt för mycket på det katastrofala som krisen innebär för mänskligheten.

  – Vi pratar mycket om det negativa med krisen, om vad som händer om vi inte ställer om. Det är såklart viktigt men vi behöver prata mer om vinningen med omställningen – alla människoliv vi skulle rädda och att vi faktiskt skulle må bättre på många plan.

  Det är också viktigt att lyfta positiva förändringar istället för att peka på det man gör dåligt.

  – Vi behöver inte tio personer som lever perfekt, vi behöver miljoner människor som gör något. Vi måste sänka garden och prata med varandra om utmaningarna och hylla varje litet gott steg. Vi måste puffa människor att göra mer av den varan. Men vi behöver också bättre riktlinjer för både privatpersoner och företag. I dag är det upp till gemene man att förändra och så ska det ju inte vara. Det måste bli enklare att göra rätt och svårare att göra fel.

  I framtiden handlar det, enligt Emma, inte om att vi ska ta ett steg tillbaka. Snarare handlar det om att vi ska framåt på en ny stig. Om 20 år tror hon att vi firar julen på ett liknande sätt som i dag, men med ett annat – mer hållbart – fokus.

  – Jag personligen älskar julen och pirret inför att det är något speciellt som väntar. Men i framtiden tror jag inte att ordet julstress existerar. Istället för konsumtion kommer fokuset vara på det mysiga med julen: på gemenskapen, pysslandet och matförberedelserna, så som det var mer förr. Jag tror generellt att vi kommer att ha ett härligare liv i framtiden där vi mår bättre och stressar mycket mindre.

  Vi kommer nämligen att ifrågasätta de normer som vi lever efter i dag, något vi redan har börjat göra, menar hon.

  – Utmattning och stress, är det höjden av det lyckliga livet eller finns det något annat? Jag är övertygad om att det gör det och om vi tar konsumtionssamhället som ett exempel tror jag att folk redan nu har börjat tröttna på det.

  "Vi behöver inte tio personer som lever perfekt, vi behöver miljoner människor som gör något."

 • Emma_sundh_1080x1350_4.jpg
  "Mina barn vet inte att det finns affärer som säljer nyproducerade grejer. Vi vill inte att de ska veta att allt finns tillgängligt."

 • I omställningen till ett mer hållbart samhälle ser Emma det som sin uppgift som förälder att hjälpa sina barn att göra den så smidig som möjligt.

  – Nu kanske det låter som jag är ett superfreak men mina barn vet inte att det finns affärer som säljer nyproducerade grejer, skrattar hon men tillägger mer allvarsamt:

  – Vi vill inte att de ska veta att allt finns tillgängligt. Därför pratar inte vi om att vi ska köpa en ny jacka, vi säger att vi ska hålla utkik efter en och då gör vi detta på loppisar eller i second hand-butiker. Samma sak gäller med leksaker. Jag tänker ofta på hur härligt det är att få längta efter något, det gör ju att man uppskattar det så mycket mer.

  När man talar om klimatkrisen är det lätt att bli både apokalyptisk och nedstämd i tanken. Men när Emma visualiserar sig själv som gammal är det inte i en dystopisk, mörk värld hon lever. Den världen är ljus, med ett rikt socialt liv och med en stark känsla av meningsfullhet. Ett liv som innebär att hon fortfarande är väldigt aktiv.

  – Jag tror inte att jag kommer prata så mycket med mina barnbarn om vad jag gjorde. Jag gör förhoppningsvis fortfarande mycket – tillsammans med dem. Kanske bor jag kollektivt, ihop med mina polare, eftersom jag är en social katt som älskar människor, säger Emma samtidigt som hon skrattar:

  – Jag är nog med och härjar då också helt enkelt.

  Hon funderar en stund och säger sedan:

  – Vi i Sverige kommer nog att leva ett gott liv då. Men det finns många runt om i världen som inte har samma tur. Klimatkrisen är vår tids största rättvisefråga och jag vill göra allt som står i min makt för att göra världen mer rättvis.

  "Jag tänker ofta på hur härligt det är att få längta efter något, det gör ju att man uppskattar det så mycket mer."

 • Emma_sundh_1080x1350_3.jpg

 • Om Emma

  Namn: Emma Sundh

  Ålder: 37

  Bor: Stockholm men på väg mot Värmland

  Familj: Maken John samt döttrarna Majken och Bodil

  Gör: Journalist, författare, föreläsare och hållbarhetsinfluencer

  Därför älskar jag second hand: ”Det är hållbart på flera olika sätt – man kan få kvalitet för en liten peng och så ger det ett litet klimatavtryck, den viktigaste valutan för mig. Och så kan man hitta unika grejer!”

  Följ på: emmasundh.se, @emmasundh

  Emma om…

  Vad hon dras till på loppisar: ”Jag kan inte gå förbi plåtburkarna eller hattaskar och annan förvaring överlag, då måste jag alltid stanna och pilla lite extra. Mässingshörnan kan jag inte heller gå förbi utan att stanna.”

  Vad som är hennes bästa loppisfynd: ”Herregud vad svårt! 99 procent av mitt hem är begagnat… Men ett favoritfynd för mig är ett gammalt gardintyg som jag fyndade i en second hand-affär i Umeå. Jag visste inte riktigt vad jag skulle ha det till men min kompis som är duktig på att sy föreslog att vi skulle sy en kimono. Det är en härlig grej jag minns, jag fick en heldag med henne – och världens finaste kimono.”

  Sitt ansvar som influencer: ”Jag tänker mycket på det. Jag som når 20 000 personer har ett ansvar och en maktplattform. Oavsett vad jag lägger ut så påverkar det någon. Jag hoppas och vill att de som följer mig kan lära sig något – att vi kan lära oss tillsammans – och att folk börjar ifrågasätta saker och engagerar sig mer.”


  TEXT: ISABELLA LINDHOLM HARBRECHT
  FOTO: HELENA PAULIN-STRÖMBERG