• Emmasundh_1080x1080.jpg

 • Emma Sundh

  Journalisten, författaren och influencern Emma Sundh brinner för miljö och hållbarhet. Genom sina kanaler utbildar och inspirerar hon tusentals personer till att göra mer medvetna val i sin vardag.

  För Emmas egen del är det brinnande engagemanget något som har vuxit fram och allt började med kläder och ett intresse för vintage när hon växte upp.

  Vi är därför superstolta över att Emma har valt att skänka en del av sin garderob till förmån för Erikshjälpens arbete. Passa på att fynda bland vintageklänningar, unika kjolar och stiliga accessoarer. Som vanligt är alla plagg unika, och det är först till kvarn som gäller.

  Namn: Emma Sundh
  Ålder: 38
  Bor: Värmland
  Familj: Maken John samt döttrarna Majken och Bodil
  Gör: Journalist, författare, föreläsare och hållbarhetsinfluencer
  Följ på: emmasundh.se & emmasundh

 • Hur började ditt intresse för hållbarhet och klimatet?

  – Först och främst är jag uppvuxen på landet, långt ifrån klädbutiker och nyproduktion. Här tog en vad en vad som fanns i förråden, lånade, ärvde, byggde om och lagade i första hand. I sista hand köpte en nytt. Det var lite av ett misslyckande att behöva handla nytt. Sedan gick intresset via vintagekläder! Jag lockades av det unika, kvalitén och passformen, startade en vintageblogg och fick en massa följare. Och med följare kommer makt. Och ansvar. Jag vill använda den makten på ett vettigt sätt. Påverka och göra skillnad. Jag vill inte bara sänka mina egna klimatavtryck, utan också ta ansvar för hur jag inspirera andra och vilka klimatavtryck som kommer som följd. Vi måste ställa oss frågan: Om alla gjorde som jag, skulle världen bli bättre eller sämre.

  Vilka är dina bästa tips om man vill leva mer hållbart men är osäker på hur man ska börja?

  – Testa klimatkalkylator – finns flera olika att välja mellan – för att få en indikation på vilken del av vardagen som ger upphov till mest avtryck. Sätt upp en plan för hur du ska sänka avtrycken. Engagera dig lokalt. Gå med eller starta en lokal Klimatklubb och se hur du kan påverka och förändra in din kommun. Det är inte bara viktigt, utan faktiskt jädrigt skoj och samlar en massa peppiga människor på ett och samma ställe.

 • Emmasundh_1080x1080_1.jpg

 • Hur kan vi få fler att engagera sig i frågor kring miljö och hållbarhet?

  – Genom att ständigt prata om klimatet, och inse att klimatet äventyrar hela mänsklighetens överlevnad. Vi behöver också snacka mer om vinningarna med ett omställt samhälle. Jag och min kollega Maria Soxbo snackar ständigt om det göttiga, hållbara livet i vår podd Plan B-podden, och vi hoppas fler är taggade på att forma framtiden. En fråga som vi behöver ställa oss är: Vad säger vi till våra och andras barn i framtiden när de frågar vad vi gjorde när vi hade chansen?

  Vad gör dig mest bekymrad just nu i vårt sätt att leva?

  – Att vi lever i ett sådant totalt ohållbart samhälle, och att det är lätt att göra fel och svårt att göra rätt. Detta måste vi ändra på. Det sker för lite, trots att vi bara har några få år på oss att sänka utsläppen för att undvika så kallade tipping points och tröskeleffekter. Alltså tidpunkter då temperaturen skenar och den är utom mänsklig kontroll. Just nu KAN vi påverka. Den chansen måste vi ta. Om inte för vår egen skull, utan för nästa generation.

  Det är – excuse my värmländska – vår förbannade plikt.