Trenden framför andra – hållbarhet!

Här är anledningen till att välja second hand när du vill uppdatera din garderob.

 

För den svenska textilkonsumtionen är 90 procent av klimatpåverkan kopplad till inköp av nyproducerade varor enligt Naturvårdsverket. Cirkulära värdekedjor, som second hand, bidrar till ett mer effektivt nyttjande av resurser, förebygger att avfall uppstår och kan minska nykonsumtion.

 

Beroende på en produkts kvalitet och innehåll kan den cirkuleras genom återbruk en eller flera gånger innan materialet förs längre ner i avfallshierarkin. Second hand-försäljning bidrar till stora CO2-besparingar för samhället när den ersätter nykonsumtion.

2023 cirkulerade vi 12 miljoner varor i våra butiker.
2023 sålde våra butiker 1,2 miljoner klädesplagg. Det ledde till en besparing på 13 500 ton koldioxidutsläpp
2023 cirkulerade vi 12 miljoner varor i våra butiker. 2023 sålde våra butiker 1,2 miljoner klädesplagg. Det ledde till en besparing på 13 500 ton koldioxidutsläpp

Genom Naturskyddsföreningens Max 5-utmaning kan du minska din klimatpåverkan genom att köpa max fem nyproducerade plagg per år. Satsa på kvalitet så kan plagget cirkulera vidare, eller handla second hand – ett hållbart sätt att förnya garderoben och minska överkonsumtionen.

 

Det har aldrig varit mer rätt att tänka hållbart när det kommer till mode. Second hand har blivit ett statement – ett sätt att skapa en unik, medveten stil som är både trendig och tidlös.  Second hand är framtidens butiker.

 

Tips som gör gott för miljön:

Denim är tillverkat av bomull som kräver mycket vatten och energi att producera så genom att handla jeans second hand gör du stor skillnad för klimatet.

För unik stil som gör skillnad kolla in våra remaketips.

Publicerad: 23 september 2024